söndag 29 december 2013

VANILJBULLE

BARNENS FAVORIT?

Ett säkert kort i vår familj att baka som alltid går hem både hos min son och även oss andra är vaniljbulle eller bulle med gult. Gör man även egen vaniljkräm på vaniljstång så blir de extra goda. Tar lite längre tid men är helt klart värt det! Men gör dem normal stora annars kan risken bli att de blir torra.

Vetebullar, ca 18 st

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2tsk salt
150g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Stött kardemumman. Häll det i den finger varma mjölken. Smula jästen i en bunke, häll i mjölken, sockret,salt, smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen har släppt från kanterna. Dela degen i 18 delar, forma till bollar och jäs den sedan på en plåt i ca 45 min. Sätt ugnen på 200'c. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, stick spritsen i varje bullen och  fyll den med vaniljkrämen. Grädda den i mitten av ugnen i ca 8 min och låt dem svalna något innan du penslar dem med smält smör och rulla den sedan i strösocker.



Passade även på att baka nya bröd. Denna gång blev det 2 limpor på surdeg med valnötter och rivna äpplen i. En tunn skiva av detta bröd med smör och ost till frukost är oslagbart!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar