tisdag 8 juli 2014

AVOKADO & JORDGUBBSGLASS


NY DATA
Äntligen kom min nya data! Som jag har längtat, det underlättar lite att vara uppgraderad med dagens teknologi än den gamla som hade några år på nacken.

Jag tänker fortsätta i sommarens tecken med att ge er receptet på de underbara glassarna jag gjorde i helgen; Avokado & Jordgubbsglassen! De smakade sommar och de måste ni bara testa! Släng inte äggvitorna utan spar dem t.ex framtida maränger eller varför inte till kvällsomeletten eller frys in.


AVOKADOGLASS

5 dl mjölk
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
2 1/2 dl Turkisk yoghurt
1 msk rivet citronskal
2 mogna avokado
1 msk citronsaft

Vispa äggulorna ordentligt i en bunke och ställ dem åt sidan. Sjud mjölk och socker på medelvärme till sockret har löst sig och mjölken börjar nästan att koka. Häll över hälften av mjölken på äggulorna samtidigt som du vispar ordentligt. Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen  och fortsätt att vispa. Sjud på medelvärme i 10 min, du vispar fortfarande tills smeten blir lite tjockare, den får ej koka får då koagulerar den sig!
Sila ner smeten i en bunke som gärna har stått i frysen i några minuter. Låt den kallna en aning och rör ner yoghurt och citronskal. Låt svalna helt men rör om då och då. Skala och kärna ur avokado. Mixa till en purè med ca 2 dl av glassmeten och citron saften. Rör ned avokadosmeten tillbaka i glassmeten. Frys i glassmaskin.

JORDGUBBSGLASS

7 dl jordgubbar
1 dl strösocker
2 äggulor
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
salt
2 dl vispgrädde

Mixa jordgubbarna till en purè. Lägg hälften i en skål med 1/2 dl socker. Koka upp och rör om till sockret har löst sig. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa resten av sockret med äggulorna ljust och poröst. Värm mjölken till den sjuder. Vispa ner ägg- och sockersmeten och fortsätt att sjuda på svag värme under omrörning till krämen blir tjockare. Den får inte koka! Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något.

Rör ner båda jordgubbspurèerna i glasskrämen. Tillsätt vaniljsocker och salt och blanda till sist ner grädden. Frys i glassmaskin

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar