fredag 11 juli 2014

FRITERAD ZUCCHINI

FYLLDA MED RICOTTA, MYNTA

Äntligen fredag får jag säga jag som inte har semester än!!! Men det känns som jag har det redan pga av vädret. Det spelar ingen roll om man är inomhus under dagen, sommar känslan är likadan som om man är på semester när man slutar....älskar dessa varma vindar och sol...!

Musik är nåt som alltid är i bakgrunden för mig, oavsett vad jag gör, i köket, springer eller är på jobbet. Idag hittade jag en rolig samlingsskiva på spotify. Jag hittade en ny hyllningsskiva för Ted Gärdestad med massa stora svenska artister - För kärlekens skull. Lyssna på den!

Nu börjar min vegetariska vecka med riktig fredags lyx! För oss trädgårds- och primörälskare; Friterad Zucchiniblomma med ricotta och även blad och ringblommor. Denna rätt är en av de godaste jag har ätit hittills i år, man får ju passa på för det är en extrem säsongvara. Testa! Den är faktiskt väldig enkel.

 
 Friterad Zucchini

200g ricottaost
1/4 finriven muskotnöt
en näve nyriven parmesanost
rivet skal från 1 citron
blad från en liten knippa mynta, fin hackad
1-2 chilifrukter, delade på ländgen och mycket fin hackade
salt och peppar
200 g vetemjöl plus lite extra att vända blommorna i
3 1/2 dl torrt vin eller kolsyrat vatten
8 zucchiniblommor, de ska sitta fast på zucchinin
vegetabilisk olja
ev en liten bit potatis, skalad
ev ett par persiljekvistar
2 citroner, halverade

Vispa ricottan i en bunke med muskot, parmesanost, citronskal och den mesta av den hackade myntan och chilin. Salta och peppra efter smak. Mät upp mjölet i en skål, till sätt en rejäl nypa salt. Häll i vitt vin och vispa till en tjock, slät smet. Den ska ha samma konsistens som vispgrädde, sticker man ner fingret ska smeten fastna och täcka fingret. Är smeten för tunn, tillsätt mer mjöl och är den för tjock tillsätt mer vin.

Öppna zucchiniblommorna försiktigt, se till att de inte lossnar från frukten. Nyp av de spetsiga, bitter smakande ståndarna. Om man vill kan man skölja av blommorna. Fyll blommorna med ricottaröran. Använd sked eller sprits. Pressa ut fyllningen i blommorna tills de är fulla. Förslut blomman genom att snurra den tätt.  Lägg blommorna åt sidan. Nu kan man använda fantasin, varför inte fritera även Zucchini bladen, de små spröda och den ätbara ringblomman?!

Nu är det dags för fritering! Se till att inte ha några barn i närheten för det kan skvätta! Ha en kökstång eller en hålslev redo att lyfta blommorna med och ställ fram en tallrik med ett dubbelt lager hushållspapper så att allt kan rinna av på. Häll olja antingen i en fritös eller en stor hög kastrull, ca 12 sm djup. Hetta upp till 180 grader, om du använder kastrull, lägg i potatisen. När potatisen har fått färg, flyter upp till ytan och börjar fräsa har oljan rätt temperatur. Ta upp potatisen.

Doppa de fyllda zucchiniblommorna en efter en i smeten. De ska var helt täckta och gärna droppa av dem lite. Lägg de försiktigt ner i oljan, skjut dem ifrån dig när du släpper ner dem. Doppa snabbt nästa blomma i smeten tillsammans med zucchiniblad, ringblomma. Men det får inte bli för trångt i fritösen/kastrullen för då klibbar de ihop sig. Man får ha tålamod, de blir ändå lika goda trots att det tar lite längre tid!  Fritera blommorna tills de är gyllenfärgade och frasiga runt om, lyft då upp dem och låt dem rinna av på hushållspappret. Fortsätt med bladen och ringblomman, chilin och myntan. Lägg upp dem på ett fat och strö över salt och pressa lite citron på. Svin gott, ät genast. Servera gärna med ett gott kallt glas rosé! Ha en underbar fredagskväll!!!


/helena
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar