fredag 18 juli 2014

FRITERADE TOMAT BOLLAR

MED FYLLDA TOMATER & 
LIME- & BASILIKA 
CREMES E M E S T ER !!! Fick jag idag och det gjorde inte ont att det fina vädret kom tillbaka! Fredagar för mig är fredagsmys i stor bemärkelse. Man ska känna att man går på helg och att man äter något gott framför allt! De är man ju värd efter en arbetsvecka, man firar in helgen?!

Vi avslutar den vegetariska veckan med att gå i säsongens tecken; vi använder tomater, basilika, rödlök, selleristjälkar, övriga örter, och sguash! En riktig grönsakstallrik kan man säga!

Min fixering med att alltid ha goda såser tillgänglig vid nästan varje rätt är ingenting jämfört med kärleken jag har till tapas! Olika små rätter på en tallrik, fingermat och starka smaker och så klart får man doppa! 

Dagens tema på tapasen blir tomat! Friterade tomatbollar, fyllda tomater med lime-& basilika creme! Jag börjar alltid med såsen, så att den kan stå och dra sig och tjocka till sig i kylskåpet medan jag gör det andra!

LIME- & BASILIKA CREME

2 lime frukter
250 g creme fraiche
3-4 kvistar basilika
salt, peppar

Gör så här;
Riv skalet av limefruktorna, halvera dem och pressa ut saften. Blanda saft, skal med creme fraichen. Finhacka basilikan, blanda den med limecremen. Smaka av med salt och peppar!

Efter det gör jag fyllningen till de friterade bollarna, låter den stå och dra en stund och då gör jag de fyllda tomaterna! Sen när de fyllda tomaterna är i ugnen, friterar jag bollarna i en fritös! Smaklig måltid!

FRITERADE TOMATBOLLAR, ca 20 st

2 rödlökar
6 selleristjälkar
1 dl hackad persilja
1 dl hackad oregano
1 dl hackad grönmynta
6 stora, fasta, köttiga tomater
salt, peppar
2-3 dl vetemjöl
olivolja till fritering

Gör så här;
Finhacka lök, selleri, och alla kryddorna i en stor skål. Halvera tomaterna, kläm ut vätskan och finhacka köttet, blanda med de övriga grönsakerna, salta, peppra och smaka av. Blanda i vetemjölet, röran ska inte bli för mjölig, bara fast nog att forma till valnötsstora bollar. Tillsätt mjölet lite i taget. Lägg dem på ett smörpapper på en bricka/plåt. 

Värm tillräckligt med frityrolja i en fritös eller olivolja i en tjockbottnad gryta, lagom stor. Bollarna ska kunna sänkas ner i oljan. Testa värmen med en bit vitt bröd, när den fräser till och blir gyllene är oljan tillräckligt varm. Sänk bollarna med en hålslev, 5-6 åt gången, se till att de inte fastnar i varandra. Fritera i några minuter, de ska vara fin, brynt yta. Lyft upp och låt rinna va på hushållspapper.

FYLLDA TOMATER

8 biff tomater, de ska kunna stå stadigt!
2 squasher
2 lökar, finhackade
1 dl hackad persilja
1 dl hackad oregano
1/2 dl hackad timjan
3 dl avorioris
5-6 dl grönsaksbuljong
salt, peppar
1 citron
olivolja att steka i plus till formen

Gör så här;
Skär av ett lock på tomaterna och gröp försiktigt ur dem. Ställ i en lagom stor ugnsform med höga kanter och olja i botten. Grovriv squashen, hacka tomatköttet och finhacka löken. Fräs löken i en stor gryta, tillsätt de hackade örterna, squashen och tomatköttet. Lägg i riset, rör om och låt allt stå och fräsa en stund. Häll på buljongen., låt koka på svag värme i 20 minuter. Rör om då och då.  Smaka av med salt och peppar och ev rivet skal från en citron. Fyll tomaterna med röran, lägg på locket, ringla över lite olivolja och sätt in ugnen i 225 grader i ca 25-30 minuter.

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar