lördag 12 juli 2014

KALLJÄST LIMPA

MORGONLYX

Solen skiner på oss idag också, härligt! Man börjar ju bli lite bortskämd faktiskt. För mig är helgfrukostarna heliga. Man sitter gärna länge och har massa goda saker på bordet. Att ha ett nybakat bröd dessutom slår allt! Direkt från ugnen, smöret sugs in i brödet och osten smälter....kan det bli bättre?!

Vadå är hon uppe och bakar på morgonen? Ja det kan händer faktiskt att jag gör men inte idag, nä idag blir det ett kalljäst bröd. Ett bröd man görs på kvällen och som sedan står i kylskåpet över natten. Det enda man gör på morgonen är att grädda det i ugnen. Ibland är även det enklaste godast!

Kalljäst frukostbröd

10g jäst
3 dl vatten, rumsvarmt
1 msk honung
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 tsk brödkryddor - Santa Maria
3 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

På kvällen:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt honung, salt, olja, brödkryddor, rågsikt och mjölet, lite i taget. Blanda i hop till en smidig deg. Forma brödet till en limpa och lägg den i en av lång form, smörj formen med smör och pudra med mjöl. Annars fastnar brödet i formen när du ska lägga upp det.  Låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur i ca 30 min. Ställ den täckt med plasthätta i kylskåpet. De kan man använda om och om igen, gör bara ren dem efter varje bak om det behövs. En riktig bra investering faktiskt. Allt bli perfekt jäst under ett sådant plast hälla. Täckt och bra!

På morgonen:
Ta ut formen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 10 minuter. Spraya vatten på brödet när du ställer in det så får du den krispiga ytan på brödet sen! Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 15-20 minuter. Blir brödet för mörkt kan man lägga på aluminium folie så bränns det inte men blir färdig gräddad.  Ta ut brödet ur formen, låt svalna något på ett galler. Men lägg inte på en handduk för då blir brödet segt! Jag kan lova dig att din frukost smakar extra gott med detta nybakade brödet på bordet!!!

/helena
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar