måndag 21 juli 2014

PANZANELLA - BRÖDSALLAD

GOTT TILL GRILLAT!



Vilken natt! Jag visste att jag hade bränt mig rejält då jag somnade i solen igår, jag må vara brun i ansiktet men min mage har knappt sett sol än! Men men man måste ju bränna sig rejält innan man blir brun?! 

Jag gillar oftast min impulsiva sida men i morse när jag hittade ett kakrecept på nätet och kände jag redan innan jag började baka, kan detta verkligen vara alla ingredienser? Kakan reste sig inte och det såg inte allt ut som på bilden....så kan det gå ibland, man kan inte lyckas varje gång!

I går grillade vi så klart, och en sallad som vi oftast gör är panzanella eller brödsallad. Sommar på ett fat; massa olika tomatsorter, gurka, örter, lök och rostad baguette. Min trädgård just nu helt enkelt! Här har vi ett recept som är hämtat från Åbergs handelsträdgård!

BRÖDSALLAD

500 g dagsgammalt bröd
1 kg tomater
1 gurka
1 rödlök
1 liten purjolök
1-2 krukor basilika
1 kruka persilja
2-3 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger 
saft från 1 citron
salt, peppar
Parmesan 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär brödet i mumsbitar och rosta bitarna i ugnen. Lägg dem sedan i en stor skål. Skär tomaterna och gurkan i lika stora bitar. Strimla rödlök, purjolök. Hacka basilika, persilja. Blanda allt. Pressa vitlök och blanda med olivolja, balsamvinäger, citronsaft, salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Rör om och smaka av. 

Låt stå och dra sig i rumstemperatur minst en timme. Rör om. Garnera med några bitar tomat, persilja, basilika och riven parmesan.

En god, somrig chutney som vi hade till grillat i går var mangochutney med ananas och färsk koriander. Men gör den gärna dagen innan eller några timmar före, för då sätter sig smakerna bättre. Är man inte förtjust i koriander kan man ta en annan valfri ört, ex basilika eller persilja.



ANANAS- & MANGOCHUTNEY 

1 gul lök
1 röd chili
2 limefrukter
1 msk olivolja
1 1/2 dl apelsinsaft
2 msk socker
1 mango
1 liten ananas
1-2 msk finhackad färsk koriander
salt, peppar

Gör så här;
Finhacka lök och chili. Riv skalet av limefrukterna och pressa ur saften. Låt lök, chili, limeskal dunsta av i het olja. Tillsätt lime- och apelsinsaft och socker och låt koka ihop till en sirap på mellanvärme i ca 20 min. Skala mangon och ananasen, hacka fruktköttet. Blanda fruktköttet med sockersirapen, tillsätt finhackad koriander. Smaka av med salt och peppar. 

/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar