onsdag 20 augusti 2014

BJÖRNBÄRSDESSERT MED MÖRDEGSKAKA

FRUKOST TEKAKOR
Shit vilka nätter det har varit denna vecka, det känns som huset ska blåsa bort. Som tur är har vi inte fått så stora mängder vatten än....!
Det har varit lite annolunda denna vecka då jag har fått baka, instagrama och blogga på kvällen, men det passar ju ganska bra i detta höstrusket! Så kommer det nu att bli på vardagarna!
I helgen bakade jag tekakor som hade väldigt kort jästid men de jäste och blev fina ändå! Jag har haft med dem till jobbet nu i veckan och de har hållt måttet, de var både mättsamma och de blev inte torra heller! Det receptet lär vi spara!


TEKAKOR

5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Gör så här;
Värm mjölken till 50 grader i en kastrull, häll i havregrynen, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen. Smula ner jästen och blanda ordentligt, tillsätt mjölet lite i taget till degen släpper kanterna. Den får gärna vara lite lös. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen ordentligt på ett mjölat bord. Dela degen i 10 lika stora delar. Rulla dem till bollar och kavla till dem lite lätt, så att de liknar runda tekakor med 1 cm tjocklek. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Jäs under bakduk i 30 minuter. Grädda i mitten i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler.

Dessa går utmärkt att frysa in, helst när de är nygräddade!


Jag har 4 björnbärsbuskar i min trädgård; 1 tidig och 3 sena. Så nu är det dags för de sena att skördas! Björnbär kan man inte få för mycket av! Det finns så mycket man kan göra med dem!

Jag hittade ett roligt recept igår när jag surfade runt på nätet, en dessert som inte är tidskrävande eller jobbig att göra! Den såg riktig lyxig ut och var smakrik men inte alls en mättsam. En härlig säsongsbetonad dessert!


BJÖRNBÄRSDESSERT

40 g socker
50 g vetemjöl
50 g smör

Fyllning
2 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g björnbär (spara några till garneringen)

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker och mjöl i en bunke, smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt socker och mjöl, rör samman till en jämnsmet. Ta kastrullen från värmen. Rulla degen till en lång korv, dela den i 8 lika stora delar. rulla varje bit till en boll, lägg bollen på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem ordentligt. Det gör inget att det spricker på kanterna, det fixas i ugnen sedan! De ska vara 6 cm i diameter när de är gräddade.
Grädda dem i mitten i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Vispa grädden hårt, tillsätt florsocker och vaniljsocker, rör samman. Vänd försiktigt ner björnbären i grädden med en sked. Lägg en klick björnbärsgrädde mellan 2 kakor. Servera kakorna toppade med färska björnbär. Pudra över lite florsocker!

/Helena








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar