fredag 22 augusti 2014

BJÖRNBÄRSGLASS

MED ETT KNAPRIGT
KNÄCKEFLARN

Jag har trott att det har varit fredag i flera dagar nu, MEN nu är den äntligen här! Man tar allt så mycket annorlunda när det är fredag för man vet ju att det är helg sen! Mycket att göra på jobbet, strunt i det - det är ju helg!

Glass är nåt man inte kan få överflöd av. Man kan alltid förgylla en efterrätt ännu mer med en klick god hemmagjord glass!
Så nu när jag har överflöd av björnbär här hemma är det självklart glass jag ska göra utav dem! Smaken på glassen blev riktigt lyckad, björnbären stack verkligen ut!BJÖRNBÄRSGLASS

Björnbärspurè;
250 g björnbär
2-4 msk socker (beror på hur söta och mogna bären är)

Glassbas;
4 äggulor
0,5 + 0,5 dl socker
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
en liten nypa salt

Börja med björnbärspurèn;
Koka upp bären och sockret, låt det sedan småputtra i 10 minuter. Låt svalna. 

Blanda äggulorna med 0,5 dl socker, vispa till en luftig ljusgul smet. Häll mjölk, grädde och resterande socker i en kastrull, låt det småsjuda, inte koka en stund.

Häll sedan försiktigt ner mjölkblandningen i äggsmeten, hela tiden under omrörning. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen och värm upp 82-84 grader - detta för att pastöriserna äggen och få smeten så jämn, krämig och god som möjligt. Temperaturen får inte överstiga 84 grader för då blir det äggstanning! Inte gott!

Använd digitaltermometer för exakt temperatur. Låt svalna ordentligt! Innan di ska hälla smeten i glassmaskinen så blandar du ihop bärpurè och glassmet. Sila genom en finmaskig sil och kör sedan i glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner.

Jag hade inget riktig god topping hemma så jag gjorde ett par knäckeflarn. Superenkla att göra men så goda! Det enda kruxet med dem är att man får ha koll på gräddningen annars bränns dem lätt!KNÄCKEFLARN, 50 st

150 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Smält fettet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på plåtar täckta med bakplåtspapper. Ta drygt 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt. Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått en fin färg, 6-7 minuter. 

Låt dem svalna något innan de lossas från plåten. Böj dem ev över ett spånjärn eller en käpp medans de är varma.
/Helena
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar