söndag 10 augusti 2014

BROWNIE MED HALLON

SKÖRD AV VAXBÖNOR!

I min trädgård finns det växter och grönsaker som bara finns där och som nästan inte kräver nån skötsel alls. Men trädgården hade inte varit lika fin om de inte var där. Så är det med vaxbönorna. Man trycker ner ett frö på våren sen så klarar de sig själv, de vill bara ha nåt att klättra på. De är väldigt maffiga och gröna! 

Nu då när man ska skörda de härliga långa lila, gröna vaxbönorna så ser man att växten är inne på sin sista växel. Det är först då man känner att den har betytt mer i sin trädgård än vad man tror!



Jag plockade alla mina i går kväll sen förvällde jag dem i kastrull i några minuter, sen hällde jag av vattnet och la dem i iskallt vatten direkt! Efter det så la jag dem i påsar och frös  in dem så jag har dem till hösten, vintern till nåt gott!

De lila ändras färg till grön vid kok;



MEN så klart jag vill smaka på några av dem! Jag gjorde en varm sallad med kokta rödbetor och fetaost smulande över! Så gott! Vi åt det ihop med fläskfile i örtsås och klyftpotatis!


VARM SALLAD

500 g vaxbönor/haricots vert
500 g rödbetor
1/2 paket fetaost
olivolja
citronsaft
salt och peppar

Gör så här;
Koka rödbetorna oskalade i 20 minuter eller tills de är mjuka. Förväll vaxbönorna om de är färska, om de är frysta så lägg dem i varmt vatten i någon minut. Skala rödbetorna och dela dem till önskad storlek.

Värm en stekpanna, häll på olivolja, stek rödbetorna, vaxbönorna i några minuter. Inte för svag värme, du vill att de ska få lite färg! Salta och peppra. Lägg upp dem på ett fat och pressa lite citronsaft över. Smula på med fetaost! Servera genast!

Trots att det var lördag igår så var varken jag eller nån annan i familjen sugen på nåt godis på kvällen. (Man har ju ätit nåt gott varje dag nästan nu på semester....!) Så jag gjorde en marmorerade brownies med hallon istället! 


MARMORERADE BROWNIES MED HALLON

300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
200 g margarin
2 dl strösocker
4 ägg
 3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

cream cheese-smet

200 g cream cheese (philadelphia)
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl hallon

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, ca 20 *30 cm.
Börja med choklad smeten. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad eller i micron.

Vispa socker och ägg ljust och poröst, Rör i den smälta chokladen och smöret och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet.

Vispa i en separat skål ihop alla ingredienser till cream cheese-smeten. 

Häll först chokladsmeten i formen, sedan cream cheese-smeten. Dra med en kniv några tag i smeten så att de blandas lätt. Avsluta med att försiktigt trycka ner hallonen över hela ytan.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och ställ in i kylskåp i minst 1 timme. Skär sedan i rutor!

/Helena








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar