onsdag 6 augusti 2014

GRÖNKÅLSPAJ

EN VITAMIN BOMB

Nu i höst har vi bott i vårt hus i 6 år och jag minns fortfarande första året som vi skulle odla! Vi fick för oss att vi skulle minsann vänta med att skörda till hösten kommer för det stod ju så i alla tidningar; på hösten kommer skördesfesten...

MEN vi fick  ingen skördesfest, allt hade nästan möglat eller var de för stora eller övermogna, vilket gör att de får en träig smak. Vi fick ingen skörd då men vi tog med oss från det året att skörda när vi känner för det!

Vårt lilla "prova på" projekt i år i trädgården är kål, eftersom de lät blir angripna. Så vi gjorde ett land vid sidan av vårt stora land så att vi skulle kunna ha koll på dem bättre. Där har vi odlat; Brysselkål, savoykål, broccoli, blomkål, grönkål, vitkål, kålrabbi och purpurkål.

Se så stora och frodiga de har blivit!Gårdagens middag blev en paj av våra grönkål, med knaperstekt bacon i. Så god! Har du inte färsk grönkål så finns de i frysdisken i din matbutik. GRÖNKÅLSPAJ

MÖRDEG;

150 g vetemjöl
60 g smör
ca 4 tsk vatten
1/2 tsk salt

Sikta mjölet ner i en skål. Skär smöret i mindre bitar och knåda in i mjölet med händerna, tillsätt vattnet och salt, knåda till en deg. Plasta in bollen och låt den vila i kylskåp i ca 30 minuter. Tryck ut degen i en form och förgrädda den i ugnen i 10 minuter.

FYLLNING;

500 g grönkål
1-2 scharlottenlök
1 pkt bacon
3 ägg
 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här;
Ångkoka kålen tills de faller ihop., ca 2 minuter. Finhacka löken och stek den i stekpannan lite lätt, ska ej få färg! Tillsätt bacon. Tillsätt avrunnen hackad kål och smala av med salt och peppar. 

Vispa ägg och vispgrädde och vänd ner i spenaten och häll ner fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 30 minuter. Tills äggmassan har stelnat. Smaklig måltid!

/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar