fredag 29 augusti 2014

HAVREBAGUETTER

ETT GALET MEN ACK SÅ GOTT
EXPERIMENT!


Äntligen så finns det nåt att kolla på tv igen! Igår hade Hela Sverige Bakar premiär och det finns väl ingen bakentusiast som har missat det?! Det programet kan man kolla på om och om igen och man tröttnar aldrig. England`s program har också sin charm men de har en annan bakkultur som inte alltid passar mig.

Bakade igår ett par härliga havrebaguetter som tack vare lite sesamfrön fick ett fint rustikt utseende. Degen består av vetemjölspecial men får ändå lite fibrer i sig av hel havre och linfrön. Dessa baguetter blir perfekt tillbehör till kvällens middag!


HAVREBAGUETTER

1 dl hel havre
3+5 dl kallt vatten
1/4 paket jäst
1 1/2 tsk salt
1/2 dl linfrön
ca 9 dl vetemjöl
sesamfrön till garnering

Gör så här;
Koka havren nästan mjuk i 3 dl vatten, ca 15 minuter. Kornen ska ha lite tuggigt motstång kvar. Häll av överflödig vätska. Låt svalna.Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, havre, salt, linfrön och nästan all mjöl och rör snabbt ihop till en rätt så lös deg. Arbeta den ett par minuter, gärna för hand. Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och ställ för att jäsa i kylen 6-8 timmar, gärna över natten. Jag gjorde min på morgonen innan jobbet!

Dela upp degen i 3 delar. Dra ut dem och tvinna slarvigt till baguetter. Spraya dem med vatten och släng på sesamfrön. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller på ett baguettegaller. Jäs under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
På mitt jobb i sommar har vi haft ett par gulliga "sommarbarn" de har varje fredag haft som tradition att baka nåt gott. Så jag är inte sen att haka på! Hittade ett recept på havresnittar med chokladbitar i, men jag hade bara lakritscenter hemma så det fick bli det! De blev faktiskt riktigt goda, lakritssmaken satt kvar länge!MJÖLKCHOKLADSNITTAR MED LAKRITSSMAK

75 g smör, rumsvarm
3/4 dl strösocker
3/4 dl brunt farinsocker
1/2 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bikarbonat
1 liten nypa salt
2 del vetemjöl
50-75 g lakriscenter

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt. Tillsätt mjölet och rör ihop allt till en deg. Knåda till sist snabbt in chokladen i degen.

Dela degen i 2 delar. Rulla dem i 2 längder, ca 40 cm långa och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. De flyter ut under gräddningen. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Skär längderna i sneda snitt direkt när de kommer ut från ugnen. Låt dem kallna och stelna på plåten.
/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar