söndag 31 augusti 2014

KEY LIME PIE

VI KÖR 2-RÄTTERS!
Sakta men säkert börjar man avveckla årets trädgård. Det blir alltid en tomhet när man rensar för hösten men även en lättnad eftersom man kan fokusera på nåt annat ett tag! Jag är inte den som köper höstblommor eftersom säsongen redan är så lång som den är. Nån blomma vid dörren har jag men det är det enda och jag tycker inte att man njuter av det som sommarblommor.

När det kommer till matlagning är vi inte mycket för 3 rätters eller flera. Utan en god middag och en smarrig efterrätt det är vad vi mäktar med! Förrätten blir ju allt gott man stoppar i sig när man gör huvudrätten!

Gårdagens efterrätt blev en Key lime pie. Den är tacksam att göra för du kan förbereda långt innan, de blir nästan godare då också! Jag har aldrig gjort en sån innan så lite skeptisk var jag med den mängden limeskal och saft! MEN den blev så god, syran balanserades med sötman! Till detta serverade jag en klick vaniljglass men man kan ha vispgrädde också!


KEY LIME PIE

Pajskal;100 g smör
14 digestivekex
2 msk strösocker

Limefyllning; 400 g kondenserad mjölk
1,25 dl pressad limesaft (4-5 limefrukter) + skal från 2 limefrukter
1 msk vanlijsocker
2 ägggulor
2 ägg

Gör så här;
Pajskal; sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt. Lägg fyllningen i 3 stycken formar med löstagsbar kant med 12 cm i diamatern, tryck upp en bit på kanten. Grädda i ugnen i 8 miunuter. Låt pajskalen svalna ordentligt.

Limefyllning; Sätt ugnen på 175 grader. Blanda kondenserad mjölk, limesaft och vaniljsocker med en slickpott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät smet blandning. Låt stå och dra i 15 miuter, sila av limeskalen och fördela sedan fyllningen mellan formarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, lägg sedan på aluminiumfolie och grädda i ytterligare 5 minuter. Detta är för att inte hinnan ska bli bränd. Låt svalna helt och servera sedan med vaniljglass eller mjukvispad grädde. Riv gärna lite limeskal på det hela för att höja helhetsintrycket.

Min svärmor har genom åren gett mig en hel del goda recept på massa gott! Det här receptet är i särklass min favorit! Det är en kycklinglasange med färska lasangeplattor som har en fyllning med spenat, soltorkade tomater, lök, västenbottenost och parmesan! Den kombon är giftig! Servera detta med ett glas rött!


KYCKLINGSLASANGE

4 stycken kycklingsfileèr
1 pkt färska lasangeplattor
ca 15 strimlade soltorkade tomater
2 pkt zelda blandade ostsås
2 st stora hackade gula lökar
2 okt bladspenat
2 dl riven västenbottenost
1 dl riven parmesan

Gör så här;
Stek spenat och lök. Skär tomaterna i strimlor. Stek även kyckling och krydda. Varva sedan lök, spenat lasangeplattor, ostsås, tomat, västenbottenost, parmesan och kyckling. Avsluta det hela med att toppa med riven ost. In i ugnen i ca 20 minuter. Kan ätas direkt, så god och krämig!
/Helena




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar