tisdag 26 augusti 2014

MOROTSKAKA

FRUKOSTTIPS; ETT PAR
SKÅLLADE HÅLKAKOR!


Ibland önskar jag att dygnet hade fler timmar för det finns så mycket man vill göra nu! Ett litet projekt kan sluka flera timmar! Jag har dock lärt mig att skynda långsamt!

 Det är några få desserter som man aldrig tröttnar på och morotskakan är en av dem. Men jag har tyckt att en har varit lite svår att få  den tillräckligt saftig. Jag har provat ett par olika recept med solrosolja i men jag har misslyckas varje gång!

Det finns ett recept som jag alltid faller tillbaka på som aldrig misslyckas! Ibland ska man inte krånga till det mer än nödvändigt!

MOROTSKAKA

100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2-3 morötter, ca 300 g
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Kräm;
25 g smör
250 g kesella/naturell philadelphiaost
1-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 droppe citronsaft

Garnering;
rivet citronskal

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret till krämen och låt det svalna. Rör ner kesella, florsocker, vaniljsocker och citronsaften. Ställ krämen i kylen.

Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, en i taget. Skala och riv morötterna fint. Rör ner i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Bred krämen över kakan. Garnera med rivet citronskal. Låt stelna i kylen.



Mitt frukost bröd ska helst ha nån form av fiber i sig, vitt bröd i all ära men det mättar inte! Detta bröd är både mättsamt och roligt att göra eftersom det är ett recept som du skållar mjölet.

Skållning betyder att man slår hett vatten på rågmjölet. Syftet med skållning är att binda vatten i brödet och därmed ökas brödets saftighet och smak. Brödet får både längre hållbarhet och skärfastighet.

Lämpligt mjöl för skållning är rågsikt. Man bör inte skålla med mjöl som innehåller vetemjöl därför att det heta vattnet förstör bakförmågan och gluten. Men vetekli,rågkli och krossade flingprodukter av olika sädersslag går bra!


SKÅLLADE HÅLKAKOR

Skållning;
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl kruskakli
2 tsk malda brödkryddor
3 dl vatten, kokhett

3 dl vatten, fingervarmt
25 g jäst
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
3/4 dl linfrön
9-10 dl rågsikt

Gör så här;
Skållning; Häll rågmjöl,rågkross och kruskakli i en bunke och tillsätt brödkryddorna. Häll över det kokheta vattnet och rör om. Låt blandningen stå i 2-3 timmar. Täck bunken med plastfolie annars torkar blandningen!

Häll det fingervarma vattnet över det skållade mjölet och lös upp jästen i blandningen. Tillsätt sirap, salt, linfrön och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 10 bitar och forma runda kakor, ca 15 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, 2-3 cm i diameter. Släng inte de små bollarna utan lägg dem på plåten också! Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12-14 minuter.

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar