söndag 17 augusti 2014

RÅGSURDEGSBRÖD MED ÄPPLE OCH VALNÖTTER

DAGENS FIKA;
PAIN AU CHOCOLATE

Jag har förberett allt som behövs göras innan jobbstart imorgon så nu när det ska regna hela dagen har jag inget att göra! Ha,ha! Det blir nog att jag bosätter mig i köket och bakar nåt gott!

Jag är ett stort fan av fruktbröd av alla dess slag. Bröden blir så otroligt saftiga och så smakar det extra gott när man biter i en bit. Kombon äpple och valnötter gifter sig bra ihop, så självklart har jag det i dagens bröd! Vattnet som du sprayar på brödet gör att du får en härlig skorpa utanpå!


RÅGSURDEGSBRÖD MED ÄPPLE OCH VALNÖTTER, 2 bröd

30 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
3 msk honung
3/4 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl special
200 g valnötter
2 stora äpplen

Gör så här;
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt salt, honung och surdeg. Arbeta in rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 10 minuter tills den är elastisk.

Hacka valnötter lätt och kärna ur och tärna äpplena i ca 1 cm stora bitar,
Arbeta försiktigt in valnötter och äppelbitar i degen för hand. Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en bakduk. Jäs till dubbel storlek i ca 1 1/2 timme. Knåda degen rejält och baka ut 2 runda bröd, rulla ändarna så att de blir spetsiga, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk, och jäs brödet till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Snitta brödet med en kniv eller ett rakblad innan du ställer in det i ugnen. Spraya bröderna med vatten innan du stänger! Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i ca 35 minuter. Låt svalna på galler.

Mina pain au chocolate är faktiskt enklare att göra än de ser ut! Löjligt enkla faktiskt! Men så goda! Ett sista minuten dessert kanske när man har ont om tid men vill ändå servera nybakat?


PAIN AU CHOCOLATE

1 rulle (250g) färsk smördeg
100 g nutella
25 g mörk choklad
75 g mandelmassa
skal från 1 apelsin

Garnering;
Ägg till pensling
mandelspån
florsocker

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Dela smördegen en gång på längden och sedan varje halva i 4 rektangulära bitar så du får 8 bitar.


Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta. Hacka chokladen grovt, riv mandelmassan och apelsinskal och fördela detta över nutellan.

Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Pudra över med florsocker. Jag serverar dessa gärna nästan direkt, då de fortfarande är varma!

/Helena













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar