fredag 8 augusti 2014

TOMATSÅS MED FÄRSKA ÖRTER

TRÄDGÅRDEN LEVERERAR!

I går så blev det så mycket gjort här hemma att vi glömde bort kvällens middag! Vädret var kass så jag bosatte mig i köket och bakade lite....
Thomas fick bygga en ny vaktelbur för det visade sig att en av våra honor var en kille så det var bara att bygga en ny! På kvällen blev det en färd till vår vakteluppfödare i Frillesås och köpa 4 nya vaktel honor! Så nu har vi 14 vaktlar, 2 familjer med 1 hane och 6 honor!



Vaktlar kan vara rätt så elaka mot varandra om de känner att nån inkräktar i deras hem. Nu blev det så då vi hade 2 hanar i samma bur, honorna blir stressade och då blir det inga ägg tillslut! Men nu kommer alla att må bra!

Kvällens middag blev en ihop mix från trädgården; tomater, chili från växthuset, en blandad kompott av örter, gul lök och vitlök! Gud vad gott det blev! Så smakrik! Ibland behövs det inte så många ingredienser för att det ska bli riktigt bra!


TOMATSÅS MED ÖRTER

ca 500 g tomater
1 gul lök
1 vitlök
0,5 st chili
1 stor näve blandade örter
vit balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här;
Hacka löken och vitlöken. Dela tomaterna i önskad storlek. Hacka örterna om du har färska. Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja. Fräs först löken lite, häll i tomaterna. Låt detta puttra en liten stund på medelvärme ca 5 minuter. När du ser att tomaterna börjar att "lösa" upp sig häller du på örterna. Smaksätt med lite balsamvinäger, gärna den vita då den inte förstör färgen på rätten. Krydda. 

Om du ska ha pasta till rätten sätter du på vattnet samtidigt för pastasåsen tar ungefär lika lång tid att göra! När pastan är färdig häller du av vattnet, men spar ca 1 dl, häll det över tomatsåsen. Lägg i pastan i stekpannan med tomatsåsen, rör om ordentligt! Jag kan tycka det är fint att servera maten i stekpannan, så riv lite parmesan över pastan och lägg några färska örter övanpå! Enkelt men gott och smakrikt!

Dagens kaka blev kolasnittar med daimbitar i! Isak hade beställt nåt gott då han har en kompis som sover över idag. Jag tror att dessa går hem;


HAVRESNITTAR MED DAIM

100 g smör, rumsvarm
1 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk ljus sirap
3 dl vetemjöl
ca 70 g daim (kulor)

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker,vaniljsocker, bakpulver och sirap till en kladdig smet, gärna med händerna! Tillsätt mjölet och rör snabbt ihop allt till en lite kladdig deg.

Knåda in bitar av daimen i degen. Dela degen i 2 bitar. Forma avlånga rullar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna lite grann, men inte för mycket för de flyter ut under gräddningen.

Grädda längderna mitt i ugnen i ca 14-17 minuter. Skär dem i sneda snitt medan de är varma. Låt kakorna svalna på galler!

Nu är det fredag och fredagsmys!

/Helena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar