söndag 24 augusti 2014

TORTANO - FYLLT BRÖD

HÖSTINSPIRERAD

Vilken härlig augustidag vi hade igår! Trodde redan att hösten var här efter veckans väder. Men jag tillägnade nästan halva dagen ändå trots det fina vädret i köket. Jag gick loss där kan man säga! Jag bara kände för det! Men när solen tittade fram sen på eftermiddagen kunde jag inte hålla mig inomhus längre!

Jag bakade bla tortano - fyllt bröd igår som vi åt till lunch. De är så goda! Man kan variera fyllningen varje gång om man vill, man tar vad man haver helt enkelt! Jag fyllde mitt med parmaskinka, mozzarella, chevré, oliver och färsk hackad rosmarin! 




Jag brukar baka 2 stycken när jag ändå håller på! Den ena äter man direkt men den andra delar man upp i bitar och fryser in! Då har man färdig mat en annan gång när det krisar!  



TORTANO - FYLLT BRÖD, 1 bröd

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
2 1/2 dl durumvetemjöl
ca 4 dl vetemjöl special

Fyllning;
125 g mozzarellaost
100 g chevréost
1 näve blandade oliver
1 näve körsbärstomater
3 kvistar färsk rosmarin
200 g parmaskinka
svartpeppar

Gör så här;

Smula ner jästen i vattnet i en bunke och rör tills den löst sig. Tillsätt olja, salt och de båda mjölsorterna. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Under tiden då degen jäser förbereder du fyllnigen. Hacka rosmarinen och oliverna fint, dela körsbärstomaterna, mozzarellan och chevrén  i lagom stora bitar. Parmaskinkan kan du lägga på hel.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck försiktigt ut den till en rektangel, ca 25*35 cm, utan att pressa ut all luft ur degen! Lägg skinkskivorna längst ner på den ena långsidan, men lämna ett par centimeter för ihoprullningen sedan! Sen är det bara att lägga på de andra ingredienserna; mozzarellan, chevrén, tomaterna, oliverna och rosmarinen. Till sist drar du några drag med svartpepparkvarnen över det hela.



Pensla alla kanter med ett uppvispat ägg och rulla ihop allt till en rulle från det fyllda delen mot den bara kanten. Forma rullen till en krans med skarven neråt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Pensla lite extra på den ena kortsidan och tryck ihop de båda till en krans! Strö över lite vetemjöl och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 

Sätt under tiden på ugnen på 250 grader. Sätt in kransen och sänk genast värmen till 200 grader. Spraya kransen med vatten! Låt kransen svalna på ett galler utan bakdduk. Den bör vara lite avsvalnad innan du skär den!


Är det inte konstigt att man blir automatiskt sugen på olika maträtter och ingredienser under de olika årstiderna? Rätt så fascinerande tycker jag! Som nu då när hösten står och knackar på dörren är man sjukt sugen på att göra desserter och efterrätter med äpple! Allt med äpple just nu smakar så gott! 

Igår blev jag så sugen på att göra en riktig american apple pie med överflöd av äppelklyftor i och en karmeliserad sockerskal hinna på toppen! Till detta serverade jag vaniljglass men man kan även ha uppvispad vaniljkräm till, smakar lika gott!


AMERICAN APPLE PIE

Mördeg;
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Fyllning;
10 stora granny smith äpplen
saft från 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära

Ägg och mjölk till pensling
Råsocker

Gör så här;
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna. 

Dela mördegen i 2 delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rund cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den igen över en pajform, med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längst kanten och låt det som blir över hänga kvar utanför pajformskanten.

Fyll pajformen med de stekta äpplena. Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla kanten av degen. Lägg över det utbakade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt eller stick små hål i locket och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter till den är gyllene!

/Helena













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar