måndag 22 september 2014

CHOKLAD-OCH DULCE DE LECHE-PAJ

LINGONBRÖD MED RÅGSIKT

Söndagar är förberedelsedagen för nästkommande vecka i vår familj. Det är då jag gör matlådor till jobbet och lagar nåt gott som Isak kan äta under veckan och tvättar, så har jag gjort så länge jag kan minnas och det fungerar! Då har jag sen massa tid över till att baka en massa gott under veckan!
Eftersom det blev övertid på jobbet på förmiddagen igår så blev eftermiddagen en heldag i köket för både gubben och mig. Men så mysigt vi hade det, älskar att arbeta ihop i köket! KÄRLEK!

Vilket bärår vi fick i år och nu är det lingonens tur! Lingon kan vara lite svår att få till i vissa bakverk eftersom dess smak är så stark och framträdande och kan lätt bli beskt. Men det blev inte detta rågbröd! Återigen har vi ett smidigt recept med kort jästid! Se till att forma bollarna runda och släta innan du kavlar ut dem, då får du den fina hinnan sedan på brödet!



LINGONBRÖD MED RÅGSIKT

5 dl mjölk
50 g jäst
50 h smör, rumsvarmt
 1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl rårörda lingon
3 dl fint rågmjöl
5 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl special

Gör så här;
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke, häll mjölken över och rör tills jästen är upplöst. Klicka ner smöret och tillsätt sirap, salt och rårörda lingon.

Tillsätt rågmjöl, rågsikt och nästan all vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en blank och smidig deg. 



Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela den i fyra jämnstora bitar.

Forma degbitarna till runda bullar och kavla därefter ut dem till platta runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. 



Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. 



Jag har bakat många goda bakverk i mina dagar MEN denna chokladtårta är nog det godaste jag någonsin har ätit! Det är svårt att beskriva smaken på ett rättvist sätt! Men här är ett försök; först drar du skeden igenom ett luftigt täcke av maräng, sen tar skeden lite stopp på den hårda chokladganachen, men efter det så glider skeden igenom chokladsmeten och den krämiga kolan, för att sedan avsluta med den fasta chokladskalet och sen smälter allt i munnen som en chokladdröm....jag blir sugen igen bara av att skriva det! Du måste testa att baka den själv!

Den tar lite tid att göra, men det är väntetiden som är tidskrävande inte själva momenten! Men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge!
Mitt tips är att läsa igenom receptet några gånger så du får grepp på hela processen. Jag gjorde pajskalet samtidigt som kolan kokades, då fick den sedan god tid på sig att svalna.



CHOKLAD- OCH DULCE DE LECHE-PAJ MED ITALIENSK MARÄNG

Dulce de leche
1 burk kondenserad mjölk, 400 g

Botten
100 g smör
45 g florsocker, ca 3/4 dl
30 g äggula, 1 ägg
120 g vetemjöl, 2 dl
24 g kakao, 4 msk

Chokladfyllning
30 g strösocker, 2 msk
120 g ägg
30 g äggula, 1 st
75 g smör
100 g mörk choklad

Ganache
100 g mörk choklad, ca 57 %
100 g vispgrädde

Italiensk maräng
75 g äggvita, 3-4 st
65 g vatten, ca 2/3 dl
120 g strösocker, ca 1 1/4 dl
15 g strösocker, 1 msk

Gör så här;
Dulce de leche; Ställ burken oöppnad i en kastrull och häll över vatten så att den täcker. Koka upp och låt koka i 3 timmar, fyll på vatten under tiden.

Botten; Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör och florsocker, vispa i äggulan och vänd ner de torra ingredienserna. Låt vila i 40 minuter. Kavla ut och fodra en pajform med avtagsbarakanter, ca 22 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. 



Täck kanterna med aliminiumfolie vid gräddning, annars sjunker kanterna ner. Förgrädda 10-15 minuter. Låt svalna helt. 

Bred Dulce de leche över pajbotten.



Chokladfyllningen; Vispa socker, ägg och äggula pösigt. Smält smöret och chokladen tillsammans. Vispa ner äggsmeten. Häll fyllningen i pajformen och grädda i 180 grader i 10-12 minuter. Låt svalna.



Ganache; Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills allt har smält. Glasera pajen med ganachen. Låt stelna i ett par timmar, gärna i kylen.

Italiensk maräng; Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen är 110 grader, vispa upp äggvitan till ett hårt skum och tillsätt socker. 



Häll sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa på hög hastighet ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat. Bred marängen över pajen. Bränn av den med en gasolbrännare.


/Helena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar