onsdag 3 september 2014

CHOKLADPRALINER MED NOUGAT OCH MARSIPAN!


CHOKLADSKORPOR MED OLIVER OCH PINJENÖTTER!

Om jag fick bestämma så skulle jag ha det varmt året om, men så är det inte! Man bor ju i ett land där man får man uppleva 4 olika årstider vare sig man vill eller inte! Idag så var det inte mer än 5 grader ute när jag gick ner till hönsen och jag tyckte faktiskt det kändes härligt och friskt! Längtar nästan till det är dax att tända brasan här hemma.

Lyx för mig är när det finns olika burkar med gottigheter på olika ställen i köket. Om energin tryter nån gång är det bara att gå och norpa nåt gott! Här är en gottigbit som håller länge om man förvara dem rätt!


CHOKLADSKORPOR MED OLIVER OCH PINJENÖTTER, ca 30 st

1 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl svarta oliver
50 g pinjenötter
100 g mörk choklad, minst 50 %
1/2 dl olivolja
2 msk kallt vatten

Gör så här;
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt och vänd ner det i äggsmeten.

Hacka oliver, choklad och pinjenötter mycket grovt och rör ihop det med degen. Tillsätt olivoljan och vatten och arbeta ihop till en kladdig deg. Forma degen till avlånga rullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 25 minuter, ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skiva rullarna i ca 1 cm tjocka skivor, lägg tillbaka dem på plåten och torka i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Här har vi ett par praliner som faktiskt smälter i munnen och som gör det svårt att bara ta en! Kombinationen choklad, nougat och marsipan är svårslagen!


CHOKLADPRALINER MED NOUGAT OCH MARSIPAN

300 g marsipan 
200 g mörk choklad
125 g nougat

Gör så här:
Kavla ut marsipanen tunt, fastnar den på bakbordet så kan du pudra på florsocker på både bordet och degen. Skär ut lagom stora rutor. Skär ut fyrkanter av nougaten, 1*1 cm, rulla till bollar. Ta en nougatboll och lägg den på en av marsipanrutorna. Täck nougaten med marsipanen helt, det överflöda kan du skära bort. 

Hacka chokladen grovt och värm de i micron, 20 sekunder åt gången, rör om, upprepa detta tills chokladen har smält. Doppa marsipanbollarna i chokladen och lägg dem på ett galler för att rinna av och stelna. Låt stå i kylskåpet nån timme. När chokladbollarna har stelnat, spritsar du ett snyggt mönster med choklad på varje. In i kylskåpet igen för att stelna innan servering!


/Helena







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar