måndag 8 september 2014

DANSKT RÅGBRÖD

BRIOCHER MED VANILJFYLLNING....
....och finbesök!
Det fina med gårdagens brödbak är att man jobbar i sektioner, så man har gott om tid till annat! Det sista jag gjorde i köket i lördagskväll var att göra steg 1 på detta danska bröd. Det tog knappt 10 minuter MEN gör du inte det dagen innan så kan du inte göra detta bröd! 
Danskt rågbröd är ett kompakt, saftigt och mättsamt bröd och har en lång hållbarhet med tuggmotstånd som ger magen lite att arbeta med. Man ska helst låta det ligga orört i någon dag då smakar det bäst och då kan du skiva riktigt tunna skivor!


DANSKT RÅGBRÖD
Steg 1
Blötläggning; 400 g vatten
50 g rågsurdeg
175 g krossad råg
60 grovt rågmjöl
125 g solroskärnor
75 g linfrön
20 g havssalt
Steg 2
blötläggningen från steg 1
200 g vatten
50 g jäst
300 g vetemjöl
250 g fint rågmjöl
150 g mörk sirap
Gör så här;
Steg 1 - Blanda alla ingredienser i en bunke, rör om och låt stå i rumstemperatur i 5-6 timmar eller över natten.
Steg 2 - Blanda blötläggningen med övriga ingredienser. Arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand dubbelt så länge. Låt vila i 30 minuter. Arbeta degen i ytterligare 1 minut och låt vila i 30 minuter. 
Dela degen i 2 delar och lägg dem i 2 smorda brödformar. Låt jäsa i 1-2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ brödformarna i ugnen och spraya med vatten. Stäng luckan och sänk temperaturen till 175 grader. Släpp ut ångan efter 30 minuter.
Grädda brödet i drygt 1 timme eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler innan du plastar in dem.
Fina svärmor ringde i lördags och undrde om vi hade tid för henne på söndagen. Så är det när man vill träffa oss, man får tyvärr ibland räkna med ett nej pga vi alltid har många bollar i luften. Men en snabb kaffe har man alltid tid med! 
Såg detta recept på briocher med vaniljfyllning i en hemmets journal tidning och jag bara blev så sugen på att göra dem! Tur att man har loppisfyndat brioche formar för ett antal års sedan och nu kom de äntligen till användning!



BRIOCHER MED VANILJFYLLNING
25 g jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg
1/2 dl strösocker
1 km salt
6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
Vaniljfyllningen; 2 äggulor
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl + 1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Garnering; ca 50 g smält smör
1 dl strösocker
Gör så här;
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt den kalla mjölken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt äggen, strösocker, salt och det mesta av vetemjölet. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme. Gör fyllningen under tiden degen jäser! Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ihop äggulor och strösocker i en kastrull. Tillsätt potatismjölet, mjölk och vispa det till en slät smet. Tillsätt den andra mängden mjölk (1 dl) och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjöl om de behövs. Rulla degen till en längd och skär den i 20 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg i välsmorda veckade metallformar eller i bullformar av papper. 



Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Tryck en fördjupning med ett finger i varje bulle. Klicka eller spritsa i vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker vid servering.


Man blir bra glad när ser kaninerna ligga så här när man ska in och ge dem mat! KÄRLEK!

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar