lördag 27 september 2014

FRANSKA VÅFFLOR

VEGETARISK PASTA  MED HEMMAGJORD PESTO OCH HÖSTENS GULDKORN!

Teknikstrul! Vi hade bokat idag med en telegubbe kl 09.00. När blixten slog ner för några veckor sen så slog det ner överallt. 




Efter en stund hittade han felet men det tog hela dagen så därför kommer dagens inlägg nu på kvällen. Så god kväll!

Jag kände att jag behövde ett par nya bakböcker men det kan hända att jag gick lite loss;



I en av dessa fina bakböcker hittade jag de klassiska franska våfflorna även kallad pariser våffla. De är få desserter jag kommer ihåg från barndomen och dessa ligger varmt om hjärtat!



FRANSKA VÅFFLOR, 20 st
4 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker

Smörkräm; 100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl vaniljkräm

Vaniljkräm;
1 1/4 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 1/4 msk Maizena majsstärkelse
 1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl vispgrädde

Gör så här;
Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.



 Kavla ut degen till en rektangulär kaka, arbeta på ett mjölat bakbord.



 Vik degen i tre dekar. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.

Gör vaniljkrämen! 



Vispa ihop matlagsgrädde, äggulor, majsstärkelse och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt krämen kallna. Smaksätt krämen med vaniljsocker.

Kavla ut degen till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Ta ut kakor med rund mått, ca 4 cm i diameter.



 Strö ut socker på arbetsbänken och kavla kakorna i sockret med kruskavel på båda sidor så att de blir ovala och tunna.

Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

Smörkräm; Vispa smör och florsocker så att det blir riktigt poröst. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör krafigt däremellan.
Lägg ihop kakorna, två och två med smörkräm emellan.


Det spelar ingen roll om jag står och bakar hela dagen för att göra kvällsmaten är ändå en höjdpunkt med ett glas vin och lite Lemarc i bakgrunden..... Kvällens middag gick i trädgårdens tecken eftersom dem sista grönsakerna behöver skördas innan höstfrosten tar dem. Det är bara att hacka, rosta grönsakerna i ugnen, koka pastan, bre på peston och toppa med parmesan! 



PESTO PESTO MED GRILLADE GRÖNSAKER

250 g färska lasangeplattor
1 aubergine
4 små rödlökar
2 snackspaprikor
250 g coctailtomater
1 dl svarta oliver
2 msk olivolja
salt
2 msk flytande honung

Pesto;
60 g pinjenötter
1 kruka basilika
2 dl finriven parmesan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt

Gör så här;
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Fördela löken och grönsakerma på en plåt, ringla över 3 msk olivolja och houngen. Salta. Rosta i ugnen i ca 10 min. 

Mixa ingredienserna till peston i en matberedare eller en stav mixer. Om du vill ha mer crunch kan du istället mortla ihop peston eller mixa nötter hastigt för sig  och sedan vända ner riven ost och finhackad basilika.

Riv lasasngeplattorna i långa remsor och koka sedan enligt anvisning på paketet. Servera med grönsakerna, pesto och ev extra riven ost och rostade pinjenötter.


Det blev 85 nykläckta vaktlar denna gång, så om ni är sugen på att skaffa vaktlar är det bara att höra av er!

/Helena







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar