torsdag 11 september 2014

HEMMAGJORT SNACKS!

AV NÖTTER- TORKAD FRUKT OCH VITCHOKLAD!


...och recept på minibaguetter...

Det är något speciellt med bröd! Allt är så fascinerande, allt från jäsningen till hur slutresultatet blir. Man kan aldrig veta om brödet blir bra förrän du skivar upp det! Får brödet inte sin tid i alla processer under bakningen så blir det skit helt enkelt! 

Sen finns det en oändlighet av olika typer av bröd; knäckebröd, vitt bröd, grovt bröd, surdegsbröd, kalljästa- och skållade bröd och som jag bakade i går BAGUETTER! Jag får aldrig nog av att baka bröd helt enkelt!

Utbudet av olika mjölsorter i affären har också ökat på senare tid, jag minns för bara 10 år sedan fanns det nästan bara basmjölsorterna! Det går åt rätt riktning! Gilla!!!!

I går bakade jag ett par minibaguetter av dinkelmjöl.
Dinkelmjöl har ett högre proteininnehåll än vetemjöl, det innebär att degen kräver längre knådning för att ge ett luftigt bröd.MINIBAGUETTER AV DINKELMJÖL
15 g jäst
1 dl mjölk, rumsvarm
2 dl filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
7-8 dl dinkelmjöl
Gör så här;
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, salt, olja och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i ca 10 minuter så att glutentrådarna blir riktigt starka.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 -1 1/2 timme.
Dela degen i 4-6 bitar. Rulla ut dem till baguetter, ca 15 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg dem på en baguetteplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Gör du det sistnämnda så lägg rullade handdukar emellan baguetterna under jäsningen. Ta bort dem sedan innan du ställer in plåten i ugnen!
Skär några sneda snitt i ytan med en vass kniv. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8-12 minuter. Ta inte ut dem för tidigt, de ska få lite färg! Låt bröden svalna på galler.

Gårdagens sötbit blev chokladbars med nötter och torkade aprikoser. Dessa godbitar är superenkla att göra och blir riktigt goda! Du kan egentligen stoppa i vad du känner för så får du din chokladbit precis som du vill!

HEMMAGJORT SNACKS AV VIT CHOKLAD
400 g vit choklad
2 dl rostade cashewnötter
2 dl kokosflingor
2 dl hackad torkad ananas, mango eller aprikos
2 dl rostade solroskärnor eller valnötter
salt
Gör så här;
Torrosta cashewnötterna och solroskärnorna i en het stekpanna med lite salt.
Smält chokladen i en skål över sjudande vattenbad eller smält i mickron, i 30 sekunders intervaller och rör om efter varje intervall. Man får stå och passa det tills all choklad är smält!

Rör ihop chokladen med de övriga ingredienser ordentligt i en bunke. Bred snabbt ut smeten på en oljad bakplåt. 


Låt stelna i kylskåp i någon timme innan du skär upp den i bitar!
/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar