fredag 19 september 2014

MÖRDEGSKAKA MED KOLA OCH CHOKLAD

FORMFRANSKA MED VALLMO

Det kändes som fredag i går ikväll för jag både handlade mat och vi åt gott på kvällen men det var det ju inte, för klockan ringde liktförbannat imorse! Det var extra kul att kolla på Hela Sverige Bakar i går för temat var ju bröd och det ligger väldigt varmt om hjärtat för mig. Jag kan baka bröd jämt! De bakades en hel del smarriga bröd så de lär jag testa!

I dag tog jag med mig ett par vaktelägg som jag ska ge till en vän. Det är alltid kul att ge bort presenter till nån som uppskattar det!




Återigen har jag hittat ett brödrecept som inte kräver så lång jästid men blir ändå riktigt bra! Det är en formfranska med svart vallmo och flingsalt. Detta bröd kan du göra på en vardag och ändå ha tid över!





FORMFRANSKA

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 1/2 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 vetemjöl special

Smör-och sesamfrö eller vallmo till brödformarna
Flingsalt

Gör så här;
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. 

Smörj och bröa två brödformar med sesamfrön eller vallmofrö.




Dela degen i 2 delar, knåda lite och rulla ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.

Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett galler.

För ett tag sedan bakade jag kolasnittar med lakrits som jag hade med mig till jobbet men det föll inte alla i smaken, speciellt inte hos en tjej... Så då frågade jag vad hon gillade om hon nu inte gillade lakrits? Svaret blev kola och choklad (och en hel del annat..) Efter lite grubbel på önskemål blev detta resultatet!





MÖRDEGSKAKA MED KOLAKRÄM & CHOKLAD

Mördeg; 150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 florsocker 
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Kolakräm; 1 dl strösocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
75 g smör

Topping; 200 g mörk choklad 

Gör så här;
Mördeg; Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Jag tycker det är lättast att få ihop degen på ett bakbord, inte i en bunke. Då kan du knåda den snabbt men inte för mycket! Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman till degen precis går ihop. Men ej för mycket, för då drar den ihop sig i ugnen.

Låt bollen ligga i plastfolie i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form ca 25*25 cm med bakplåtspapper. Tryck eller kavla ut mördegen i formen. 




Låt degen vila kallt (kylskåp) övertäckt med plast i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Detta moment kan vara lite lurigt från gräddad till bränd, så håll koll hela tiden! Den ska dock bli gyllene men inte få för mycket färg! Koka kolakrämen under tiden som kakan gräddas. 

Blanda ihop alla ingredienser förutom smöret till kolakrämen i en kastrull. Koka upp men sänk sedan graderna lite så att kolan får sjuda lite under omrörning, och det är viktigt! 




Rör om tills kolan tjocknar lite, ca 10-15 minuter, du märker när den är klar för då blir det "fåror" när du rör om.




Det gör inget att mörskalet står och svalnar om kolakrämen tar längre tid. 

När kolakrämen har tjocknat lite och fått fin färg tar du av den från värmen och försiktigt rör ner smöret. Den kommer att tjockna lite men det ska den!

Häll kolakrämen i mördegskalet och bred ut den jämnt med en slickepott. Ställ den i kylskåpet tills det har stelnat. Ca 20-30 minuter.

Hacka chokladen och lägg den i en skål, värm den i mikron i 25 sek intervaller och rör om mellan varje intervall till det har smält. Bred chokladen över kolakrämen och låt stela i kylskåp. Lyft ut kakan ur fomen och skär den i rutor eller rektanglar.



/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar