torsdag 18 september 2014

NUTELLAKAKA


CHILI- OCH CHEDDARKRANS!

Det kunde gå riktigt illa för mina vaktelägg i äggkläckningsmaskinen i går!...Precis efter vi kom hem efter jobbet så fick vi strömavbrott! Eftersom de håller på att gräva till kommunalt vatten- och avlopp så var min första tanke att nu har de grävt av en huvudledning! MEN som tur var så var det bara nåt litet litet och strömavbrott i "bara" en timme. Det är först när något sånt här händer som man förstår hur beroende man är av el!

-Hur gick det med äggen då?
Dem ska förmodligen inte ha drabbats, för det var såpass kort tid och temperaturen där inne sjönk inte så mycket. Men man vet ju aldrig!

Jag är inne i en "sopperiod", så till köttfärssoppan jag gjorde i förrgår bakade jag ett matbröd eller brödkrans på chili och cheddarost! Den blev både smakrikt och fick ett fint utseende! Men jag var lite orolig hur osten på kransen skulle bli när den gräddades i ugnen, men den smälte ut som jag ville!

Tänk på att inte sätta bollarna för nära på plåten för de ska få plats och jäsa också.


Här är en bild på mina chiliplantor som fortfarande hänger med i växthuset;






CHILI- OCH CHEDDARKRANS, 2 bröd

1 röd chili, tex spansk peppar
1 grön chili, tex spansk peppar
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk salt
100 g riven cheddarost
 13-14 dl vetemjölspecial

Garnering;
1 ägg
100 g riven cheddarost

Gör så här;
Kärna ur och finhacka chilin. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet på jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt chili, socker, salt, ost och mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta smidigt i 5 minuter. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Dela varje bit i ca 15 småbitar som formas till runda bollar. Lägg bollarna som krans på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över ost. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

För er chokladälskare; här är en lätt men syndigt god nutellasockerkaka!




NUTELLASOCKERKAKA

3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
1 dl mjölk
1-2 dl Nutella

Garnering;
Nutella
ev. florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör och mjölk. Blanda ordentligt. Vispa ner mjölet och rör snabbt ihop allt till en smet.

Häll en tredjedel av smeten i en smord- och bröad form. Värm Nutellan några sekunder i mikron så att den mjuknar. Ringla en tredjedel av Nutellan över smeten. 




Upprepa 2 gånger.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 minuter. Låt den stå en stund innan du stjälper upp den. Värm Nutellan några sekunder i mikron (inte länge) så den blir mjuk och ringla den över kakan. Låt kakan stå utan form på ett galler och svalna. Pudra ev. över lite florsocker.


/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar