måndag 15 september 2014

PÄRONPAJ MED MANDELMASSA!

MIN FAVORIT KYCKLINGPAJ!

I morse när jag vaknade så kändes det annorlunda, regeringsskifte. Vad händer nu? Man vet ju aldrig hur det verkligen blir, de lovar en massa men det är inte alltid det blir så! Jag tänker positivt iallafall!

Tack vare det fina vädret som har varit i september har det gjort att jag fortfarande kan hämta in fina skördar från trädgården. De gröna tomaterna i växthuset har fått färg! LYCKA!



Man kan nästan tro att jag bara har bakrecept här på bloggen efter de senaste veckorna! MEN det får bli en ändring på det! Mitt instagramkonto är ju mer för bakning men på bloggen vill jag dela med mig av allt det goda!

 Jag kommer att flika in lite mer matinspirationer och recept! Här kommer ett recept på en kycklingpaj som man gräddar bara skalet och fyllningen läggs på sedan! Fördelen med paj är att du själv kan bestämma storleken! Jag gjorde en dubbelsats denna gång så nu har jag mat till jobbet i några dagar!



KYCKLINGPAJ

Deg; 3 dl vetemjöl eller 1 1/2 dl vetemjöl+ 1 1/2 dl grahamsmjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
1 dl frysta örter, ex basilika

Denna deg täcker en form med 25 cm i diameter.


Fyllning;
350 g kycklingsfilè
2 gula lökar
ca 75 g bacon
150 g svamp
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk portvin eller rött matlagningsvin
2 msk hackad färsk timjan eller 2 msk fryst
2 dl creme fraiche
1 röd paprika

Gör så här;
Pajdegen; Mät upp smör, lägg i en matberedare, häll på mjöl, vatten och örter. Kör på full kraft tills degen blir en stor klump, då är den färdig! Tryck ut pajdegen i en form med avtagslös kant, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt medans fyllningen lagas. Sätt på ugnen på 200 grader.

Skär kycklingen i små tärningar. Skala och hacka löken. Skär eller klipp bacon i tärningar. Borsta svampen och skär den i skivor eller bitar. Stek kycklingen i lite fett i en stekpanna. Tag upp det och fräs löken mjuk utan att få färg. Blanda köttet och smaksätt med salt,peppar och vin. Tag upp blandningen ur pannan. Bräck baconet i pannan och stek sedan svampen. Blanda kyckling, svamp, bacon och timjan och rör i creme fraiche. Smaka av.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen tills det fått fin färg, ca 15-20 minuter. Skölj och skär paprikan i skivor. Lägg den varma fyllningen i pajskalet, garnera med paprika!

Jag vet inte om det var det fina vädret som gjorde att jag blev sugen på paj och glass igår men så blev det! Jag gjorde en riktigt god päronpaj med en mandelkräm i sig! Tack vare att pajdegen ska stå i kylksåpet i 1 timma så har du gott om tid att förbereda det andra!

Pajen fått lätt färg så jag la lite aluminiumfolie över de sista 10 minuterna!




PÄRONPAJ

Fyllning;
3-4 päron, eller så många du får plats med
6 dl vatten
3 dl socker
0,5 st citron,saft

Mördeg;
2,5 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
2 tsk mjölk

Mandelkräm;
150 g mandel
1 ägg
1,5 dl florsocker
100 g smör, rumstempererat
1 msk potatismjöl
o,5 st citron, det rivna skalet
1 dl vispgrädde

Gör så här;
Blanda ingredienserna till mördegen. Låt vila inlindad i plastfolie i kylskåp i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skala päronen och halvera dem. Ta bort skaft och kärnhus. Koka vatten med citron och socker. Lägg i päronhalvorna. Koka dem halvmjuka. Ta upp och låt rinna av.




Kavla ut eller tryck ut degen i en form med löstagsbar kant. Ställ formen i frysen i 5 minuter. Täck kanten med aluminiumfolie. Grädda 15 minuter i 200 gradig varm ugn.

Mandelkräm; Skålla under tiden mandeln, skala och mal den. Det går bra i matberedare. Rör ägg, socker och smör fluffigt. Gärna med elvisp.




Blanda mandel, mjölet, citronskal och grädden. Bred ut krämen i det förgräddade mördegsskalet. Tryck ner päronhalvorna i mandelkrämen. Grädda pajen i 20-30 minuter.




Pudra gärna pajen med lite florsocker. Ät den kall med creme fraiche eller vispgädde eller glass!

/Helena










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar