fredag 5 september 2014

RÅGLIMPOR I LÅNGPANNA

SKAM DEN SOM GER SIG!
Vilket väder vi har haft de senaste dagarna! Solen har verklingen kickat igång mina växter i växthuset. Jag som nästan hade gett upp mina tomatplantor och var på väg att slänga dem, MEN igår lyste de klar röda när jag tittade in! Detta bara på några dagar!


Vad jag ska baka på kvällen bestämmer jag oftast på eftermiddagen, MEN det kan ändå hända att jag ändrar mig i sista sekunden! Detta hände igår. Jag hade hittat ett gott recept på en dessert som jag hade tänkt baka men när jag kom hem visade det sig att jag inte hade nåt smör hemma! Klantigt! Visa saker tar man för givet att man har hemma och det finns tyvärr inte tid att åka bort att handla eftersom jag bor så pass långt bort från affären att det inte är värt resan! 

Frukostbrödet tog slut igår så det var dags att baka lite bröd! Det blev råglimpor i långpanna med olika frön på. Sådana här bröd i långpanna kan vara lite svår tycker jag eftersom det hela hänger på att de jäser riktigt ordentligt annars ser det nästan löjligt ut! Detta bröd jäste precis som det skulle, bröden fyllde hela plåten! 

Det här brödet passar att göra då man behöver mycket bröd och det ser väldigt fint ut! 6 små limpor ihopsatta, väldigt sött!
Garneringen på detta bröd är olika slags fröer. Jag valde att använda solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Solrosfröerna och pumpakärnorna torrostade jag i en stekpanna med flingsalt. Smaken kommer fram bättre på dem då tycket jag! Få inte panik att brödet jäser för mycket under den andra jäsningen för det sväller inte så mycket mera sen i ugnen!


RÅGLIMPOR I LÅNGPANNA, 6 st

75 g jäst
10 dl mjölk, ljummen
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk salt
1 ägg
1 dl rapsolja
10 dl rågmjöl
12-14 dl vetemjöl

Garnering;
1 ägg
sesamfrön
linfrön
solroskärnor, gärna rostade i stekpanna med lite flingsalt
pumpakärnor, rosta gärna

Gör så här;
Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken och rör om. Tillsätt sirap, salt, ägg, ilja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Degen ska bli ganska fast, men smidig. Knåda kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme. 

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och forma dem till släta, ovala bröd. Lägg dem 3*2 på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla lite olja på kanterna så att det går lätt att sära på limporna efter gräddningen. Låt bröden jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med ägg och strö olika sorters frön över. Snitta ev. bröden på ytan med en vass kniv. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-20 minuter. Låt bröden svalna på plåten.
Då är det fredag igen och det innebär veckohandling för min del efter jobbet och jag har skrivit upp massa gott som jag sedan ska baka!
/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar