söndag 7 september 2014

VINDRUVSPAJ

RÖDLÖKSFOCACCIA  MED
FLINGSALT!

Vilken dag vi fick igår! Det kändes som en sommardag, solen värmde och och altandörren stod vidöppen! Trots att det blev jobb på förmiddagen så fick jag ut vad jag ville ha gjort! Det blev bakning, städning för djuren och trädgårdsarbete, man ville inte att dagen skulle ta slut så härlig var den! 

Mina pelargoner blir bara finare och finare, de kommer man att tänka tillbaka på under vinterhalvåret då mörkret ligger över en!




Det var inte bara min man som fick min morgonpuss i morse i sängen utan även dessa tre skönheter! 



Fikat för dagen blev en vindruvspaj med en klick vaniljglass! Den pajen kändes extra kul att göra eftersom det var mina egna vindruvor! Man kan säga att jag njöt till fullo! Denna paj gjorde jag i 3 små pajformar med avtagsbarkant men den går lika bra att göra i en större form! 


VINDRUVSPAJ

Pajdeg; 3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör
1 nypa salt 1-2 msk kallt vatten

Fyllning; 1 liter kärnfria vindruvor, ca 700 g
2 msk smält smör
1 msk färskpressad citron
1 /2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Smuldeg; 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk rivet citronskal

Gör så här;
Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, socker, smör i matberedare. Tillsätt vatten och kör lite till. Överarbeta inte degen! Låt degen vila i kylskåpet inplastad i ca 30 minuter. 

Krossa vindruvorna med fingrarna lite lätt och blanda dem med det smälta smöret och citronsaften. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop med vindruvorna.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Tryck ut den i botten och runt kanterna av en pajform med avtagsbarkant. Fyll pajskalet med druvsmeten och grädda i ca 20 minuter.

Blanda under tiden samman ingredienserna till smuldegen med en gaffel. Strö den över pajen och grädda i ytterligare 20.25 minuter tills ytan är gyllenbrun. Låt pajen svalna på galler. Servera den kyld.

Middagen igår blev grillat! Till detta bakade jag ett par rödlöksfocaccia med havssalt och olivolja som jag ringlade över! Jag gillar dessa bröd, för dem kan man fylla med nästan vad som helst och de smakar gudomligt gott nygräddade!

RÖDLÖKSFOCACCIA

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special

Fyllning; 3 rödlökar

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning.

Gör så här;
Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. 

Skala och skiva löken i tunna skivor. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 bitar, knåda och forma till 2 bollar. Platta ut tills de är ca 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter. Strö lökskivorna över degen. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, och tryck ner löken i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler och ät genast!


Bjuder här på en bild då naturen gör som den själv vill! En tomatplanta som satt rot i komposten!


/Helena





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar