tisdag 21 oktober 2014

BÖNGRYTA MED CURRY & TOMAT-OCH BASILIKABAGUETTE

God morgon! Underbara tisdag är här och även min sons födelsedag! Det blev ett kort firande imorse i sängen med present och självklart en tidning! Det stora familjefirandet blir ikväll med både tårta och ett par roliga kakor som jag ska baka ikväll...mer om dem imorgon! Vad ska du baka?

Jag har försökt att få en stor variation på mina vegetariska rätter denna vecka, vissa rätter tar lite längre tid och vissa slänger man ihop snabbt!

Den här böngrytan hamnar under "slänger ihop snabbt", du behöver bara skära upp alla ingredienser och sedan låta allt puttra ihop till önskad konsistens! Brödet kräver dock sin jästid men väl värt att pröva! En annorlunda baguette eftersom det blir som ett fyllt bröd då du kavlar in fyllningen! Baguetten är gjort på endast vetemjöl med fullkorn så det blir en lite grövre baguette så att den mättar lite mer!
Fyllningen går ju självklart att variera efter eget önskemål!




BÖNGRYTA MED CURRY,  4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 röd paprika
1 liten squash
1 pkt blandade bönor ex borotti- och vita bönor, 380 g
1 1/2 msk olivolja
1 msk curry
1 pkt krossade tomater, 500 g
1 dl vatten
3 msk konc grönsaksfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger eller pressad citron
1 tsk salt
1/2 kruka koriander eller persilja

Tillbehör; matyoghurt
brytbröd

Gör så här;
Skala och hacka löken. Riv eller finhacka vitlöken. Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär squashen i bitar.



 Skölj bönorna och låt rinna av. Fräs löken och grönsakerna i oljan med curryn i 3-4 minuter på strax över medelvärme. Tilsätt sedan krossad tomat, buljong, vatten, chiliflakes, socker och bönorna. Låt småputtra utan lock i 10 minuter, smaksätt sedan med vinägern eller
citronsaft och salt. Toppa med koriander eller persilja. Servera grytan med yoghurt och brytbröd.




TOMAT- OCH BASILIKABAGUETTE, 3 baguetter

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
13-14 dl vetemjöl med fullkorn, ca 780-840 g

Fyllning; 1 1/2 dl marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
2 dl riven ost

Gör så här;
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och nästan all mjöl. Knåda degen i ca 10 minuter för hand eller 6 minuter i maskin. Låt degen jäsa ca 40 minuter under bakduk. 

Strimla tomaterna. Hacka de färska basilikabladen, eller använd fryst basilika. 



Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla den till en rektangel, ca 40*55 cm. Fördela ost, tomat och basilika över ytan.



Skär degen i 3 delar från långsida till långsida. Rulla varje del från kortsidan till en rulle. 



Snurra rullen från båda ändarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i en baguetteform.


Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med kallt vatten och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar