onsdag 22 oktober 2014

CHAMPINJONSOPPA MED CHEDDAR- OCH LÖKSKORPOR

ONSDAG! Nöjdare kille än vad min son var igår får man ju leta efter! Det var inte bara för att han fick presenter(han fyllde år igår) utan han fick i princip äta sig mätt på tårta och nybakade kakor! LYCKA!

Ingenting slår ett par varma nybakade kakor med ett glas kallmjölk!

Vilken respons jag har fått på den vegetariska veckan! Vad kul att ni gillar den! Jag vill vidga vyerna på matlagning, att man behöver inte köra samma mat vecka ut utan att man faktiskt kan prova nåt nytt ibland och inte bara gå i invanda mönster!

Tredje rätten ut denna vegetariska vecka är en Champinjonssoppa med cheddar- och lökskorpor! Toppat med en röra på en hasselnöts- och ostkräm! Denna röra kan man göra i två varianter, antingen med parmesan som jag gjorde eller om man är vegetarian så kan du ta en vanlig hårdost! Jag hade faktiskt dålig koll på att det är löpe i parmesan, hoppas ingen av er tar illa upp!

Jag blev faktsiskt väldigt förvånad vilken smak det blev av bara champinjoner! Champiner som i vanliga fall inte smakar så mycket exploderade i denna soppa! 



CHAMPINJONSOPPA

1 kg champinjoner
2 scharlottenlök, hackade
2 klyftor vitlök
1 klick smör
1 msk mjöl
6 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl vatten
2-3 msk balsamicovinäger
några droppar soya
salt, peppar

Garnering; några stekta svampbitar
basilika

Gör så här;
Fräs lök i smör. Blanda i svampen, pudra med mjölet. Rör om. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. 

Blanda sedan i grädde, vatten och balsamico. Låt stå och sjuda i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar och soya. 



Mixa med en mixer. 


Dessa skorpor går att göra i alla slags former och storlekar, jag gjorde mina som små bollar. Du kan även smaksätta dem efter eget tycke!



Cheddar- och lökskorpor

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 rostad lök
100 g smör, kylskåpskallt
3/4 dl vispgrädde
120 g cheddarost, grovriven

Gör så här;
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och rostad lök i en bunke eller matberedare. 



Skär smöret i tärningar, tillsätt det tillsammans med grädden och osten och arbeta samman till en smidig deg.



Rulla matskedsstora bollar av degen och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.



Grädda mitt i ugnen tills bollarna har fått lite färg, 12-15 minuter. 



Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 100 grader.

Låt skorporna svalna något, dela dem med en gaffel och rosta dem mitt i ugnen till de känns torra - det tar ca 1 timme.




Hasselnöts- och parmesanröra, ca 5 dl

4 dl hasselnötter
1 dl riven parmesan alt.Cheddar
1 dl färsk basilika
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 - 1 dl olivolja
1-2 dl crème fraiche
salt och peppar

Gör så här;
Rosta försiktigt hasselnötterna i ugnen eller i en torr stekpanna. Gnugga sedan bort det mesta av skalet i en handduk.

Skör nötter, parmesan, basilika och vitlök i en matberedare och häll ner oljan i en tunn stråle under tiden. Börja med 1/2 dl olivolja och häll i ev. lite till. Tillsätt crème fraiche efter smak. Smaka av med salt och peppar.


Här har vi en kaka som bokstavligen smälter i munnen, det är bara nötterna som ger tuggmotstånd! Denna deg mår inte dåligt av att stå i kylskåpet ett tag, jag gjorde min på morgonen innan jobbet!

TIPS: Ta inte för mycket nougat som fyllning för då kommer det bara att rinna ut sedan i ugnen. Sen är det också viktigt att inte göra bollarna för tunna för då spricker de också. De är lite pilliga att göra men är absolut värt det eftersom de blir så goda! Tiden de ska gräddas stämde exakt för mig, 12 minuter, längre tid så blir de brända!



NOUGATFYLLDA MÖRBOLLAR

200 g smör
2 dl florsocker
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning; 150 g mjuk nougat

Garnering; 1 dl hackade hasselnötter

Gör så här;
Hacka snabbt ihop smör, florsocker, äggula och vetemjöl. Täck degen med plastfolie och lägg den i kylskåpet att vila i minst 1 timme, gärna över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen till en rulle och dela den i ca 16-20  bitar. Rulla bitarna till bollar, platta till bollarna och lägg en liten nougatbit i mitten. 



Nyp till degen runt nougaten och rulla den på nytt till en boll. Doppa toppen i hasselnötter lite lätt. Lägg sedan bollarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. 



/Helena










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar