fredag 10 oktober 2014

CHOCOLATE CHIP WALNUT BROWNIE

SURDEGSBRÖD MED PÄRON,PEKANNÖTTER & HONUNG!

Äntligen fredag igen! Om jag får citera vad min son sa för ett tag sen när han ringde mig efter att han hade kommit hem från skolan.
"-Jag är hemma nu och jag har med någon med hem,
FREDAGSKÄNSLAN är på besök"!
Hoppas att ni också får fredagskänslan på besök idag!

Jag gick med ett lyckorus hela kvällen igår eftersom jag passerade 400 strecket på instagram! LYCKA! KÄRLEK!

För att fira och bjuda på nåt riktigt smarrigt så fick de bli en brownie med både vit- och mörkchoklad och valnötter i sig! Det tog hela kvällen att få fudge glazen att stelna något så det blev lite tight med tid att få ut den igår på instagram!

Faller denna kakan er i smaken så gör den i god tid innan servering, gärna dagen innan! Fudgen glazen kommer inte att bli hård men den bör sätta sig tillräckligt för att man ska kunna skära upp den! Det som gör att den inte känns som vilken brownie som helst är att den har valnötter i sig både i smeten och som garnering!

Man behöver inte göra en hel långpanna om man inte vill utan man kan halvera receptet och göra en mindre sats men kom ihåg att även halvera storleken på formen!





CHOCOLATE CHIP WALNUT BROWNE, 1 långpanna

350 g mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
250 g valnötter

Fudge glaze; 3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen sirap
400 g mörk choklad

Garnering; valnötter

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.

Rör ner kakao, sirap och salt.



Rör ner ett ägg i taget och vänd slutligen ner vetemjölet. Jag har ju lyxen och att ha egna höns och ägg men nu kan ju inte alla ha det men snälla välj gärna ekologiska ägg för de är så mycket godare och hönorna får ett mycket bättre liv!

Hacka chokladen grovt och vänd ner den och de hela valnötterna i smeten.



Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och fyll dem med smet. 

Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Prova med en sticka, lite kladdigt ska det vara.

Låt kakan svalna.

Koka upp grädde, mjölk, sirap och malen ingefära till glasyren. Ta av kastrullen från värmen.

Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken tills chokladen smälter.



Bred ut glasyren över kakan, strö över valnötter och låt stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.



Om ni vill lyxa till det med ett riktigt gott bröd nu i helgen så kan jag starkt rekommendera detta surdegsbröd som jag gjorde förra helgen med rivet päron, pekannötter och honung i sig! Den tar sin tid att göra men slutresultatet blir riktigt bra!

Hoppa inte att göra detta bröd för att du inte har nån surdeg hemma på jäsning, det går ju att köpa "färdiga" surdegar vid jästen i livsmedelsaffären.


Om man inte får tag i pekannötter eller inte gillar dem så kan man ersätta dem med valnötter! Ha en köksvåg tillgänglig eftersom ingredienserna mätts i gram!

Det är så otroligt viktigt på sådana här surdegsbröd (eller alla bröd egentligen) att innetemperaturen blir 98 grader, detta mäter du lättast med en termometersticka helst digital. Då får du ditt surdegsbröd precis som det ska vara; hård, krispig på utan och saftig och välgräddad på insidan. 



SURDEGSBRÖD MED RIVET PÄRON, PEKANNÖTTER OCH HONUNG, 2 avlånga bröd

800 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
100 g grahamsmjöl
200 g rivna mogna päron
50 g honung
500 g vatten, ljummen, 37 grader
800 g levain - vetesurdeg
28 g salt
200 g pekannötter, lätt rostade och grovhackade

Gör så här;
Väg upp mjölsorterna och den rivna päronen, honungen och slå över vattnet. Tillsätt surdegen och arbeta i maskin på låghastighet i ca 13 minuter.


Tillsätt saltet och öka hastigheten, arbeta i ytterligare 7 minuter i maskin. Den ska bli elastisk!

Knåda in de hackade pekanötterna lägg en bakduk övet och låt jäsa i rumstemperatur i ca 90 minuter.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Stöt ut luften genom att trycka lätt med fingrarna på degen;


Vik som en kudde; ta den ena tjock sidan och vik till mitten, ta den andra sidan och vik till mitten. 


Gör sedan samma åt motsatt håll, vik övre kanten mot mitten, sedan vik kanten längst ner mot mitten. Lägg skarven neråt.


 Lägg den i degbunken igen och täck med bakduk, jäs i ytterligare 80 minuter.

Stöt samman degen igen som en kudde och låt degen "vila" på bakborden i 10 minuter. Dela den i 2 lika stora delar och forma dem till en lång limpa. Täck med bakduk och vila i 5 minuter. Lägg dem i avlånga brödformar som är mjölade och toppa med grovt rågmjöl. 


Låt dem jäsa under bakduk i 90-120 minuter, tills de är dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en baksten eller plåt.

Stjälp upp bröden på stenen/plåten och sätt dem i längst ner i ugnen, spraya med vatten. Sänk graderna till 200 grader efter 5 minuter.

Lufta upp genom att öppna ugnen varje 20:e minute, detta för att få en riktig krispig yta på brödet! Baka brödet i totalt 1 timme eller till innetemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler.



/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar