torsdag 16 oktober 2014

CHOKLADFUDGEKAKA MED LAKRITSPULVER

OLIKA VARIANTER AV SPRITSKAKOR!

 Vi har nu haft våra vaktlat sedan i våras, tanken var aldrig att vi skulle ha vaktlar året om utan mer att testa på uppfödning och äggförsäljning. Nu hade tiden kommit för oss att försöka sälja av så många som möjligt. Nu trodde vi dock inte att det skulle gå så fort som det gjorde, men igår fick vi en köpare som ville ha alla till egen uppfödning och försäljning. Så nu är det helt plötsligt tomt i vaktelburarna, lite konstigt men det var ju det vi ville!



Gårdagens bak blev en chokladfudgekaka med lakritspulver pudrat över sig! En kaka som är en blandning av kladdkaka och brownie toppad med en härlig fudge. Den avtagbara kanten på formen smörde jag med lite olivolja innan jag hällde på fudgen för att sedan vara säker på att de inte fastnar sedan!





CHOKLADFUDGEKAKA

Chokladbotten;smör till formen
2 ägg
2 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
150 g smör, smält

Fudge; 1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad, hackad
75 g smör, rumsvarmt

Garnering; 1/2 msk lakritspulver eller kakao att pudra över kakan.

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. 

Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta mjöl, kakao och bakpulver genom en sil och vänd ner i smeten. Rör sist i det smälta smöret. Häll smeten i formen och sätt in den i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

Lägg grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka ihop tills smeten tjocknar, (ca 113 grader med en termometer) och är blank. Rör i smeten hela tiden. Ta av från plattan och rör i smöret. Häll smeten över chokladbotten och låt kakan kallna. 



Pudra över lakritspulver eller kakao.



I helgen bakade jag spritskakor i olika former. Vill man öva på sin spritsning så är det dessa kakor du ska göra eftersom smeten är väldigt tacksam och de gräddas bra i ugnen oavsett form! Dekorationen kan även den varieras efter eget tycke här är några varianter: 




SPRITSKAKOR

400 g smör
150 g florsocker
60 g äggvita
10 droppat citronarom
420 g vetemjöl
30 g kakao

Dekoration; hackade nötter
kokos
100 g smält choklad

Gör så här;'
Blanda smör, florsocker, äggvita och citronarom väl. Använd köksmaskin eller elvisp.



Sikta ner mjöl och kakao och blanda till en jämn deg.

Fyll degen i en spritspåse med krusig tyll.



 Spritsa kakor i önskade former på en plåt med bakplåtspapper.



 Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter.




Dekorera med exempel; smält choklad, nötter eller kokos. 




/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar