tisdag 28 oktober 2014

GLASSTRUTAR MED SALTA JORDNÖTTER & MJÖLKCHOKLAD

Jag vet inte vad jag gjorde eller inte gjorde i helgen men jag är nu fullproppad med ny energi, positivitet och j-la anama! Kul! Annars brukar det vara tvärtom nu på hösten när det är mörkt hela tiden! Det måste vara att jag får baka hela tiden!!! Haha!

Det kan skifta ordentligt på vad jag är sugen på och baka, till och med från dag till dag! I fredags fick jag julkänslor och igår blev det omedvetet sommartema! Först ut är en dröm för alla chokladälskare! Nämligen en Chokladglass i strut doppad i salta jordnötter och mjölkchoklad!

Ska du göra hemmagjord chokladglass så ska du göra den med riktig smält choklad i sig, den blir så god och smakar choklad! Recepet på denna glass är lätt men som all glass kräver den sin tid i frysen!

Om du inte föredrar salta jordnötter så kan du byta ut till andra nötter!


GLASSTRUTAR MED SALTA JORDNÖTTER OCH MJÖLKCHOKLAD

125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3/4 dl + 3/4 dl strösocker
1 msk honung
5 äggulor
8 glasstrutar
1 1/2 dl salta jordnötter

Gör så här;
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Blanda grädde, mjölk, 3/4 dl socker och honung. Låt koka upp. 

Blanda äggulor och 3/4 dl socker med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen.

Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten. Ta kastrullen från plattan. Vispa ner den smälta chokladen. Låt glassemeten kallna i vattenbad. Låt glassemeten stå och mogna i kylen ca 12 timmar.


Frys glassen i en glassmaskin. Häll glassen i en bunke och låt den ev. stå i frysen en stund till så att den får tillräckligt fast konsistens för att kunna skopas upp.

Grovhacka jordnötterna. Fyll strutarna med kulor av glass och doppa glassarna i jordnötshacket. Låt stelna ca 1 timme i frysen.

Hacka chokladen i mindre bitar och smält den i mikron.



 Doppa glassarna i chokladen. Ställ den i glas och låt stelna i frysen.




Alla bakverk med kladd på- eller i sig är lite av en favorit, allt blir så saftigt då! Här har vi en favorit med både lime, citron och kokos i sig - ÄLSKAR! En coconut slize!! Smakar både fräscht, saftigt och sommar! Jag halverade recepet och fick då ut ca 12 bitar! Men här nedan är det orginal receptet! Jag tog även utan likör för att alla familjemedlemmar ska kunna äta den!

TIPS; Försök att låta kakan med glasyren stå i kylskåp en stund innan du skär upp den så sätter sig glasyren bättre!

Försök att bara ta en bit....!


COCONUT SLICE MED LIME

1 plåt/ 24 bitar

450 g smör, rumsvarmt
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Skal av 6 limefrukter
6 ekologiska ägg
7 1/2 dl vetemjöl
5 dl kokosflingor
1 msk bakpulver
1 tsk salt
3 msk Malibu-likör, valfritt!

Lime frosting; 125 g smör, mjukt
6 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 4 limefrukter och saften av 1
200 g philadelphiaost

Garnering; Citron och lime

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker krämigt, rör ner rivet limeskal och ett ägg i taget.

Blanda vetemjöl, kokosflingor, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.



Smaksätt med ev. likör.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.



 Låt kakan svalna och rör ihop frostingen. 

Frosting; Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet limeskal, limesaft och philadelphiaost krämigt.



Bred frostingen på kakan och skär i långa bitar.



Riv över citron- och limeskal innan servering!



/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar