söndag 26 oktober 2014

HALLOWEENTÅRTA MED BLÅBÄR- OCH LAKRITSMARÄNG

Nu kliver vi in i vintertid och det var lite lyxigt att få en extra timma i morse, jag unnade mig faktiskt en sovmorgon idag!  Fullt upp på agendan idag med en massa goda bak! 

Vi har ju halloween nu på fredag och jag gör som USA; jag slår på stort! Det blev en Halloweentårta med blåbärs- och lakritsmaräng! En relativt lätt och luftig tårta med syrlighet från hallonen och sötman från chokladen med en härlig eftersmak av lakrits! Gud vad god den blev....värt att testa!

TIPS; Om man vill göra tårtan extra läskig kan man droppa på lite hallonsås som bloddroppar. Mixa 2 dl hallon med 1 msk florsocker och passera till en slät sås.




HALLOWEENTÅRTA MED BLÅBÄRS- OCH LAKRITSMARÄNG

3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Fyllning; 2 msk florsocker
200 g hallon
200 g Nutella

Chokladglasyr; 2 msk smör
1 1/2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad, minst 65 % 

Blåbärs- och lakritsmaräng; 1 dl socker
2 msk vatten
1 dl blåbär
 2 tsk lakritspulver
2 äggvitor, 55 g
1 tsk svart hushållsfärg

Garnering; kakao

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg,socker och vaniljsocker vitt och poröst. Värm mjölken till ca 50 grader. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Häll den varma mjölken i äggpöset. Sikta i de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet. 




Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig.




 Låt den stå kvar i formen 2-3 minuter. Vänd ner kakan på ett fat och låt den kallna under former.



 Dela kakan i tre bottnar.

Fyllning; Värm Nutellan i mikron eller i en kastrull och ringla över den första bottnen. 



Lägg på botten nummer 2. Mosa hallonen tillsammans med florsocker. Bred ut hallonen på den andra bottnen.



 Lägg på den sista bottnen.

Glasyr; Hacka chokladen och koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills den har smält. Rör i smöret,  lite i taget. Bred glasyren på och runt om tårtan.



 Låt tårtan stå i kylen ca 1 timme.

Maräng; Passera blåbären genom en sil. Koka blåbär, socker och vatten till 121 grader. Börja vispa äggvitorna när blåbärssockerlagen är 110 grader. Häll ner sockerlagen i en stråle i äggvitan under vispning. Vispa till en fast marängsmet. Blanda i lakritsgranulat och hushållsfärg. Vispa tills marängsmeten kallnat. Fyll smeten i en spritspåse med en rund tyll, ca 1 1/2 cm i diameter. Spritsa marängen på tårtan.




Jag har bakat många kalljästa bröd för de är lite av en favorit. Om man känner att man inte har tid att sätta klockan tidigare för att baka men ändå vill ha nybakat till frukosten är de kalljästa bröden perfekt alternativ! Detta bröd är faktiskt hittills det godaste kalljästabröd jag har gjort! Det blev en sådan fin, hård skorpa på det med brödet blev luftigt på insidan. 

Bröd är alltid godast att äta nybakat med t.ex smör, ost och marmelad men detta blev faktiskt otroligt gott som rostat dagen efter!



KALLJÄST LIMPA - SNABB LEVAIN BRÖD

2 1/2 tsk salt
1 msk honung
12 dl vetemjöl special
7 dl kallt vatten
8 g färsk jäst
2 dl siktad dinkel

Gör så här;
Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand!




 Låt degen jäsa övertäck i rumstemperatur i 10-12 timmar.

Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten. Lägg degen med skarven nedåt på ett bakplåtspapper.




 Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt i en plåt så att den blir varm.

Dra över pappret med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ytterligare ca 20 minuter.




 Låt brödet svalna utan bakduk på galler.



Vi rundar nu av den vegetariska veckan med lite festmat! Jag har faktiskt fortfarande mangold som är ätbara i trädgården så det fick bli en härlig och krämig mangold- och getostlasange med en smakrik sallad och hemmagjorda krutonger på topp! Detta måste nästan ha varit den rätt som smakade mest och bäst! Jag är helt såld på de smaker som det vegetariska köket ger!

Har man inte tillgång till mangold kan man ersätta det med färsk spenat.

Jag serverade lasagnen men en god sallad och ett glas rött. Har du bröd över så är det väldigt smidigt att göra egna krutonger men akta er de är farligt goda och beroendeframkallande!





MANGOLD- OCH GETAOSTLASANGE MED CITRON, ca 4 pers

12 färska lasangeplattor
200 g chevrèost

Ost- och citronsås; 25 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl riven ost
1 citrin, rivet skal
1/2 tsk nymald muskot
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Fyllning; 1 liten sguash
250 g färsk mangold eller bladspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Garnering; 1 citron, rivet skal
manold

Gör så här;
Sätt på ugnen på 200 grader. 
Ostsås; Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Häll i grädden och låt såsen koka under omrörning. Den ska bli lite tjock innan du häller ner ost, citronskal och muskot. Krydda med salt och peppar.

Fyllning; Strimla squashen. Ansa och finstrimla mangolden eller babyspenat, spara lite till garneringen. Skala och finhacka lök och vitlök.



Fräs lök och vitkök i olja i en rymlig stekpanna. Höj värmen och tillsätt squash och mangold/spenat. Fräs tills mangolden/spenaten mjuknat. Krydda med salt och peppar.

Varva ostsås, mangoldfräs, lasagneplattor och getaost i bitar i en smord ugnssäker form. 




Börja och avsluta med ostsåsen.

Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 15 minuter. Strö över parmesanen och grädda ytterligare 20-25 minuter, tills lasagnen fått fin färg. Garnera med mangold och citronskal.



/Helena




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar