lördag 18 oktober 2014

KALLJÄSTA FRUKOSTBRÖD MED PUMPAKÄRNOR


Idag är det mycket på agendan! Förberedelserna inför kvällens bjudning började redan imorse med kvällens baguetter och även såklart dagens frukostbröd! Jag tänkte även hinna med lite trädgårdsarbete, rengöring av vaktelburar och annat smått och gott, men det hinner väl jag, tidsoptimist som jag är...!

Jag har en förkärlek till kalljästa bröd för då kan man få ett nygräddat bröd tidigt på morgonen utan att bry sig om jästiden! Detta bröd som jag gjorde imorse blev riktigt bra, med olika mjölsorter och härliga torrostade pumpakärnor som garnering!

Man behöver inte vara bakproffs för att göra detta bröd utan det är mer ett "släng ihop bröd" MEN blir lika gott som vilket bröd som helst! Kanske ditt frukostbröd imorgonbitti?!Dessa skålar med degarna fick inte plats i mina kylskåp igår så jag fick ställa de på farstukvisten....men det fungerar lika bra det också! Än är det inte så kallt på nätterna!KALLJÄSTA FRUKOSTBRÖD MED PUMPAKÄRNOR ca 8 st

4 dl vatten, rumsvarmt
12 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 1/2 msk honung
3 dl fint rågmjöl
1/2 dl rågkross
5-6 dl vetemjöl

Garnering; pumpa- eller solroskärnor

Gör så här;
På kvällen; Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen. Blanda ordentligt. Tillsätt salt, honung, råg, rågkross och vetemjöl lite i taget. Blanda allt till en deg i maskin och låt den stå och arbeta i 10 minuter. Degen ska vara lite lös.

Täck bunken med plast och ställ in i kylen över natten.

På morgonen; Sätt ugnen på 250 grader. Ställ i en plåt samtidigt. Torrosta kärnorna i en het torr stekpanna med havssalt. Kavla ut degen till en rektangel, ca 26*56 cm, på ett mjölat bakbord. Vik degens långsida på mitten så att längden får måttet 13*56 cm.

Skär längdernas tjocklek efter egen önskemål, eller 8 stycken.
 Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Spraya vatten på en i taget och strö över pumpa- eller solroskärnor. 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta ut den varma plåten från ugnen och fös över bröden på den och spraya bröden med vatten. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna något innan servering på galler.


SALTLAKRITSSEMIFREDDO

Jag tycker man unnar sig själv en dessert alldeles för sällan! Det ska alltid var då man ska ha gäster eller gå på fik. Varför inte göra en liten dessert på fredagen för att fira in helgen? En dessert som inte tar så lång tid att göra men blir riktigt gott?!

Här har vi en saltlakritssemifreddo med krossad turkisk peppar som garnering! Semifreddo betyder ju halvfryst och det är precis så den ska serveras för då är den godast!SALTLAKRITSSEMIFREDDO, ca 6-8 pers

1 äggvita
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
2 tsk lakritspulver
3 droppar lakritsarom eller lakritssås på tub
1/2 dl lakritssås på tub

Garnering; 1 dl vispgrädde
turkisk peppar karameller, krossade 

Gör så här; 
Vispa äggvitan till en fast skum. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, florsocker och lakritspulver fluffigt. Doppa i saltlakritsaromen.

Vänd ner grädden och äggvita i äggulesmeten. Ringla i lakritssåsåen.Häll smeten i fryståliga glas. Ställ i frysen i ca 3-4 timmar.

Vispa grädden och lägg en klick i varje glas. Krossa karamellerna och strö över semifreddon precis före servering.
/Helena
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar