onsdag 29 oktober 2014

LAKRITSRAVIOLI MED CITRONFYLLNING

VAD ÄR LYCKA FÖR DIG?

LYCKA för mig är inte i första hand att resa eller att köpa nåt utan kvalitetstid med familjen! Det har blivit omedvetet en tradition hos oss efter jobb och skola att vi alla samlas i köket; jag bakar, Thomas lagar mat och Isak gör ev läxa!

Jag tycker det är lite kul när bakverk ser ut som maträtter, man lurar smaksinnena lite! Jag har tidigare gjort en dessertpizza men nu var det dags för en annan italiensk klassiker: nämligen RAVIOLIN!!!!

Här har vi en Lakritsravioli med citronfyllning! Jag tyckte den var riktig kul att göra, men jag var lite orolig över degen innan pga att den nästan bara innehåller mandelmassa! Men degen är samarbetsvillig! Var dock inte rädd att prova den för de är lättare än vad du tror och så tar den inte så lång tid att göra!

Hur kul är det inte att servera denna som efterrätt efter en god middag?!

TIPS; Ta rikligt med fyllning i raviolin men var försiktig när du trycker till degen mot fyllningen för degen går lätt sönder!

Ha koll på raviolin i ugnen för den bränns lätt!

Gör gärna en hel sats lemoncurd för du kan ha den som sås sedan!





LAKRITSRAVIOLI MED CITRON

Lemoncurd; 1 gelatinblad
2 1/2 citroner , saft och rivet skal
2 dl socker
50 g smör
2 ekologiska ägg
2 äggulor

Citronfyllning; 1/3 sats lemoncurd
50 g vit choklad
50 g philadelphiaost

Lakritsravioli; 500 g mandelmassa, rumsvarmt
1 1/2 msk maizena
1/2 msk lakritspulver
1 msk vetemjöl till utbakning
1 äggvita till pensling



Gör så här;
Lemoncurd; Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält smöret på svag värme och dra kastrullen från värmen.



Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt tills smeten börjar tjockna. Häll snabbt upp i en sil och sila av. 

Lyft upp gelatinbladet ur vattnet och smält den nån sekund i mikron eller i en kastrull. 


Lägg chokladen i den varma lemoncurden och rör om tills chokladen har smält. Rör sedan i philadelphiaosten och vispa till en jämn fyllning. Häll upp fyllningen i en spritspåse (eller en plastpåse och klipp av kanten) och låt den kallna.

Sätt ugnen på 175 grader. 



Knåda ihop alla ingredienserna till raviolin och strö över vetemjöl över bakbordet. 



Kavla ut degen till en rektangel.



 Dela rektangeln på mitten och spritsa ut fyllningen i 24 klickar på den ena delen. 



Pensla med ägg mellan klickarna.




 Lägg över den andra delen och tryck till degen mellan fyllningarna. 



Skär upp degen i 24 raviolibitar med hjälp av en sporre eller vass kniv. Tryck till kanterna försiktigt med en gaffel.



 Lägg raviolin på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 9-11 minuter.



Du kan placera dem nära varandra för de varken flyter ut eller jäser!




Jag blev väldigt förtjust i Dumlekakorna som jag har gjort tidigare, men detta recept är något vassare i min mening! I denna deg har du finhackad choklad istället för kakao! Man toppar kakan med flingsalt och på så sätt så lyfts smaken fram mer!

VARNING! BEROENDEFRAMKALLANDE!

TIPS; Ha varken för mycket deg eller för lite runt Werthers Orginalet utan det ska täckas normalt. För mycket blir kakan ogräddad och för lite rinner fyllningen ut!

Ha avstånd på plåten för den här kakan kommer att smälta ut!



SALTADE KOLA CHOKLADKAKOR

90 g smör, rumsvarmt
1,1 dl strösocker
1,1 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1,8 tsk salt
2 msk mjölk
3,5 dl mörk choklad, finhackad
18 st chokladöverdragna kolor, tex Werthers Orginal
Havssalt

Gör så här;
Blanda smör och socker till en fluffig smet. Blanda i ägg och vaniljsocker.

Sikta mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en annan bunke. Blanda sakta ner de torra ingredienserna i smeten. Tillsätt mjölk och vänd ner den hackade chokladen. 



Ställ in degen i kylen i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta lite deg och forma till små pingisbollar, ca 3 cm i diameter.



 Gör ett hål i bollen och tryck in en Werthers.



 Forma degen på nytt till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.



Strö över lite havssalt på bollarna.

Grädda i ca 12-13 minuter i mitten av ugnen. 




Kakorna kommer att vara lite mjuka när du tar ut dem, låt dem vila i 5 minuter innan du flyttar dem från plåten. 



De stelnar sedan på galler.





Alla mina djur har sin egen tid med mig. De här sötnosarna får sin keltid framför tv`n på kvällen! KÄRLEK!


/Helena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar