fredag 31 oktober 2014

MJÖLKCHOKLAD TRYFFEL

FREDAGEN ÄR HÄR OCH MYSET ÄR ETT FAKTUM!
Jag har laddat upp med en massa gott som jag ska göra nu i helgen, både bakverk och mat! Det står redan nu en deg som jäser på min farstukvist! HÄRLIGT!

Jag får ofta kommentaren på instagram: "hur hinner du med allt?" Det finns tyvärr inga genvägar, det är planering och organisering! Jag fungerar faktiskt som bäst när jag har många bollar i luften samtidigt! Då blir jag mest fokuserad annars finns det utrymme för att flumma iväg! Vi är alla olika och det är väl tur det!

Det känns lite vemodigt idag för det var ju final i Hela Svergie Bakar igår! Visa program vill man inte att det ska ta slut! Otroligt kul för Alexandra för hon var så värd det! Jag tycker dock att det var en jämn final!

 MEN blev överlycklig när jag såg reklam på att Hela USA bakar har premiär snart! Så kul, det är nog första gången det körs där! SPÄNNANDE!


KRISPIG MJÖLKCHOKLADTRYFFEL, ca 20 kulor

1/2 dl strösocker
1 1/2 dl rispuffar, Rice Krispies

1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör

kakao
ca 200 g mörk choklad

Gör så här;
Smörj en plåt. Smält socker i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Bred ut smeten på plåten för att stelna.

Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i bitar.



 Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.

Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen.



 Ställ in i kylskåpet och låt stelna.



Ta en sked med en klick av krämen och doppa i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula.



 Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ tryffelkulorna i frysen i minst 30 minuter.

Smält den mörka chokladen i en skål över sjudande vatten. Ta ut några kulor i taget och doppa dem, medan de är fortfarande iskalla, i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av.



Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna.



Ringla lite smält mjölkchoklad över kulorna som fin dekoration!




SOLROSBRÖD!
Här har vi ett bröd som  nog går hem hos alla - om man gillar solroskärnor såklart! Den har kort jästid, få ingredienser, är samarbetsvillig och mycket bröd! Är även gott att rosta! Ditt bröd till helgen kanske?!


SOLROSBRÖD
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1-1/2 tsk salt
1 msk solrosolja
1 msk honung
2-3 dl fint rågmjöl
2 dl solrosfrön - till deg och utbakning
9-10 dl vetemjöl


Garnering; Uppvispat ägg
torrostade solroskärnor i flingsalt


Gör så här;
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt salt och vattnet. Rör tills jästen har lösts sig helt.

Tillsätt olja, honung. Tillsätt solrosfrön, rågmjöl och nästan all vetemjöl. Arbeta samman degen så att den till slut släpper kanterna, knåda sedan i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Knåda degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till ett enda stort bröd. 



Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.



Sätt ugnen på 200 grader. Snitta det på snedden på ytan med en vass kniv. Vispa upp ägget och pensla sedan ytan på brödet. Strö över solrosfrön.



Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Låt svalna på galler.



Vissa började lite tidigare med fredagsmyset....!
Vår katt Wildas favoritplats: i sängen med Isak!
KÄRLEK!

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar