måndag 13 oktober 2014

MJÖLKCHOKLADTÅRTA

FIRAR VÅRAN DAG MED 3-RÄTTERS!


Bröllopsdagen i all ära men för mig finns det ett datum som är mycket viktigare nämligen dagen vi fann varandra! Det var precis 13 år sedan idag den 13 oktober men vi valde att fira igår och tog istället en ledig dag från jobbet idag! 

Det blev en 3-rätters meny som gick i det vegetariska tecknet!

Förrätt; Rödbetor med Chevré och balsamvinäger
Huvudrätt; Grönsakscannelloni
Dessert; Mjölkchokladtårta med pistagenötter


Blev en liten rastning av mina kaniner samtidigt som jag hämtade ingredienserna till menyn!


Här bjuder jag på en bild på förrätten och huvudrätten;



RÖDBETOR MED BALSAMVINÄGER & CHÈVRE, 4 personer

20 små rödbetor eller 8 stora
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
100 g chèvreost
1/2 påse rucola, ca 80 g
1/2 kruka timjan
1 tsk salt

Gör så här;
Ansa rödbetorna och skär bort blasten. Koka dem mjuka i saltat vatten. Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten. 

Blanda olja och honung. Lägg rödbetorna på en stor tallrik. 



Ringla över honungsoljan och droppa över vinäger. Smula osten över betorna och toppa med rucola och timjanblad. Strö över salt och servera genast.




GRÖNSAKSCANNELLONI, 4 personer

4 morötter
1 squash
1 gul lök
400 g champinjoner
1 msk rapsolja
1 1/2 dl + 1 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl + 1 dl riven parmesanost
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
 2 msk tomatpurè
400 g färska lasangeplattor

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötterna. Grovriv morötter och squash. Skala och hacka löken, ansa och skiva champinjonerna.

Fräs champinjonerna gyllenbruna i olja i en stekpanna. Tillsätt löken och fräs i ytterligare ca 1 minut. Tillsätt morötter, squash och 1 1/2 dl grädde. 




Låt koka ihop på hög värme i ca 5 minuter, för att reducera ner vätskan. Blanda i 1 1/2 dl ost och krydda med salt och peppar.

Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form. Blanda i tomatpurèn. Lägg lasangeplattorna på en skärbräda. Klicka på grönsaksfyllningen och rulla ihop. 




Lägg rullarna på tomatkrosset. Strö över 1 dl ost. Häll över 1 dl grädde.




Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut formen och täck med aluminiumfolie ca 5 minuter så att pastan får ånga klart och bli mjuk på toppen.


DESSERTEN
Vill du ha nåt riktigt smarrigt men inte är för avancerat ska du göra denna tårta! Bli inte orolig om tårtan känns smulig för den ska vara så men moussen binder ihop den!
Jag skar bort någon cm av ytterkanten på tårtan för att visa lagerna, för det ser snyggare ut då när chokladen rinner ner över kanten!




MJÖLKCHOKLADTÅRTA

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten

Fyllning; 200 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
3 msk mörk rom

Garnering; 100 g mörk choklad
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
50 g smör
50 g pistaschnötter

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner i äggpöset. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ungen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen i ca 5 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna. Dela kakan i 4 tunna bottnar.




Fyllning; Hacka chokladen. Koka upp grädde och häll den över chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt rommen och ställ smeten i kylen ca 2 timmar. Vispa fyllningen till en fluffig mousse. 




Lägg ihop tårtbottnarna med mousse emellan.




Garnering; Hacka den mörka chokladen. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg chokladen i kastrullen och rör tills den har smält. Rör i smöret. Låt glasyren kallna. 

Grovhacka pistaschnötterna. Häll glasyren över kakan och låt den rinna ner utmed kanten. 



Strö över nötterna.




/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar