måndag 20 oktober 2014

OREOTÅRTA

I helgen var det extra kul att baka när man fick göra denna skönheten!



QUICHEPAJ MED BLÅMÖGELOST

Den här veckan kör vi en temavecka här på bloggen nämligen den vegetariska veckan! Vi äter väldigt mycket vegetariskt i min familj men detta är ett sätt att inspirera andra att vegetariskt mat inte bara behöver vara Quornfärs och sallad!

Först ut är denna härliga Quichepajen med broccoli, paprika, tomat och blåmögelost i sig! Tack vare den goda såsen gifter sig smakerna med varandra då den gräddas i ugnen!

Jag tillsatte både grahamsmjöl och örter i pajskalet - för att få det lite smakrikare och ge magen lite att arbeta med! Som alltid med paj så blir pajen nästan godare dagen efter då den har fått sätta sig ordentligt men om ni vill äta den samma dag så låt den gärna vila under aluminiumfolie en liten stund innan servering!


QUICHEPAJ MED BROCCOLI & BLÅMÖGELOST

Deg; 2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
2-3 msk blandade frysta örter

Fyllning; 3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk osötad senap
1/2 tsk salt
svartpeppar
ca 200 g broccoli
10-12 coctailtomater eller 3 medelstora
2 paprika i olja på burk
ca 150 g blåmögelost, typ ädelost
3 ägg

Gör så här;
Pajdegen; Mät upp mjöl i en matberedare. Lägg i kylskåpskallt smör, skurna i små bitar. Tillsätt vattnet och örter och kör i maskinen till det blir en stor boll. 



Låt den vila övertäckt i kylskåp i ca 30 minuter. 

Sätt på ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker botten och kanter, ca 25 cm i diameter. Tryck gärna fast en bit aluminiumfolie runt kanten så att degen hålls på plats. Förgrädda i ugnen i 8 minuter, ta då ut den och ta bort aluminiumfoliet och pensla botten med ett uppvispat ägg. 



In i ugnen igen i ca 2-3 minuter.

Gör såsen till fyllningen under tiden. Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka under vispning och låt den sjuda ett par minuter. Ta den från värmen och smaksätt med senap, salt och peppar. 

Har du färsk broccoli får du koka den innan i saltat vatten i 3 minuter och sedan  spola dem i kallt vatten. 



Dela broccolin och paprikan i bitar och även tomaten om du vill, jag kör mina coctailtomater hela för ögat skull. 

Bred broccoli, paprika och tomater i pajformen och smula över ca 2/3 av osten. Blanda ner äggen i såsen. Häll den över fyllningen och smula över resten av osten.



Grädda mitt i ugnen tills den har fått färg, ca 35 minuter.

OREOTÅRTA

På tisdag fyller min älskade son Isak 11 år, detta kanske låter som en klyscha men; shit vad tiden går fort! Jag tyckte inte det var länge sedan han fyllde 1 år nu fyller han 11 år!

I vår familj är vi alla svaga för choklad så självklart blev hans födelsedagstårta en rejäl chokladtårta och kan man kombinera det med småkakor så har man väl ändå Isak fått sig sin drömtårta?!

TIPS; Jag brukar göra mina tårtbottnar i god tid innan jag lägger på fyllningen så att de hinner svalna ordentligt! Ha hellre för mycket Oreosmulor till garneringen än för lite! De som blir över kan du spara till framtida bakverk!



OREOTÅRTA

OREO- OCH VANILJBOTTEN, 2 styck
50 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 stor äggvita
8 normalstora oreokakor

Chokladbotten, 1 styck;
25 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl strösocker
1 medelstort ägg
3/4 dl mjölk
1/2 dl kokande vatten

Fyllning; 300 g philadelphiaost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
6 normalstora Oreokex

Dekoration; 10-12 normalstora Oreokex
10-12 mini Oreokex

Gör så här;
Oreo- och vaniljbotten
Värm ugen till 175 grader. Smörj och mjöla två små formar, ca 15 cm i diameter med avtagbara kanter.

Vispa smör och socker vitt och poröst, i ca 3 minuter. Tillsätt mjölk och vaniljpulver och vispa till en jämn smet.

Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i ytterligare 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.



Grädda bottnarna samtidigt i ugnen, ca 25 minuter. 



Låt bottnarna svalna några minuter i formarna och stjälp sedan dem på ett galler. 

Chokladbotten;
Smörj och mjöla en form med avtagbara kanter, ca 15 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.

Sikta ner mjölet, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen.



Grädda botten i ca 30 minuter.

Fyllning; Blanda färskost och florsocker i en skål. Vispa grädden och vänd ner den i färskostbladningen. 



Krossa Oreokexen och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen - detta ska användas som fyllning i tårtan och resten ska användas för att täcka tårtan. Om frostningen inte känns tillräckligt fast går det bra att låta den stå en stund i kylen.

Sätta ihop tårtan;
Lägg en ljus botten på ett fat med den skurna delen upp.



 Bred på hälften av fyllningen med Oreobitar. Lägg på chokladbotten och bred på resten av fyllningen. 




Lägg på det sista ljusa botten med ytan som har gräddats mot bakformens botten upp.

Bred ut fyllningen utan Oreokex över tårtan i ett jämnt lager. 



Dekoration; Smula de normalstora kexen i en mixer. Börja med att täcka tårtans ovansida med kaksmulor och fortsätt sedan ner runtom tårtan. Det tar lite längre tid  att få ett jämnt lager, men med lite tålamod brukat det gå bra. Tryck fast smulorna runtom tårtan med handflatan. När du känner dig nöjd kan du avsluta med att försiktigt trycka över ytan med en lång stekspade.

Dekorera med några mini Oreokex!


/Helena











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar