söndag 5 oktober 2014

ROM-OCH KOKOSPANNACOTTA

ETT PAR SYRLIGT FRÄSCHA CITRON-
OCH VALLMOKAKOR!

Vilken härlig, solig höstdag vi hade igår och det kommer att bli lika fint idag igen! Snacka om energipåfyllande! Jag passade på att göra allt bak på morgonen så att jag sedan kunde vara i trädgården hela dagen! Vi behövde rensa bort allt som ska bort nu innan vintern så att vi sedan i vår bara kan koncentrera oss på allt roligt som plantera nya växter och frösådd! Det blev en heldag med hela familjen, underbart!



Jag blev så glad när jag hittade detta receptet på dessa citron- och vallmokakor! Jag tycker att allt mat och bakning får en sån härlig smak med citron. Citron är nåt jag använder varje dag antingen färsk eller på flaska. 

Denna deg var lite annorlunda att arbeta med. Till skillnad mot vanlig kakdeg som ska in i kylskåpet och bli hård innan du skär upp den så ska denna deg vara mjuk och du ska forma bollar av den. Men slutresultatet blev jättebra, tänk på att platta till dem ordentligt innan du gräddar dem eftersom dem inte smälter ut så mycket i ugnen, så gör dem till ca 0,5 cm i höjd!


CITRON- OCH VALLMOKAKOR, ca 50 st

1/2 dl citronsaft
100+ 100 g smör, rumsvarmt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl strösocker
1 stort ägg
 2 msk rivet citronskal
1 1/2 msk blå vallmofrön

Garnering;
1 dl strösocker
1 msk rivet citronskal
1 msk blå vallmofrön

Gör så här;
Sätt ugnen på 200 grader. Värm citronsaften i en kastrull. Lägg i 100 g smör och låt smälta. Blanda mjöl, bakpulver och salt.

Vispa 100 g smör och socker med elvisp. Blanda ner ägg och citronsmör. Vispa tills smeten blir ljus, ca 2 minuter. Blanda ner citronskal, mjölblandningen samt vallmofrön.


Garnering; Blanda socker och citronsaft till garnering. Rulla små bollar av degen och rulla dem i citronsockret. 


Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 



Platta till varje boll lätt med undersidan av ett glas. Strö över vallmofrön och platta till kakorna ordentligt med glaset igen. 


Skulle glaset bli kladdigt och kakorna fastnar på det, doppa glaset i citron- och socker blandningen. 

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter, till kanterna får färg. Lägg dem på galler och låt kallna.

Kvällens dessert blev en pannacotta men inte av det traditionella slaget utan en med rom och kokosmjölk! Det blev en lite annorlunda smak inte lika gräddig utan mer åt det uppfriskande hållet! Vill man inte ha alkoholen så kan man koka bort den eller utesluta den helt men det är en sådan liten mängd att det inte tar över smaken ändå.



KOKOSPANNACOTTA MED GRANATÄPPLE OCH ROSTAD KOKOS, 6 pers

3 gelatinblad
1 burk kokosmjölk (400 ml), ej den lätta varianten!
2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
2 msk pressad citron
3 msk vit rom eller malibulikör

Garnering;
1/2 dl kokosflingor
1 granatäpple

Gör så här;
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Koka upp kokosmjölk, grädde och socker i en kastrull och låt sjuda i ca 1 minut. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i kokosmjölken. Tillsätt citronsaften och rom.

Låt blandningen stå i rumstemperatur ca 30 minuter, rör om lite då och då. Häll smeten i formar och täck plastfolie. Ställ i kylen i ca 6 timmar.

Rosta kokosen i en torr stekpanna. Rör om då och då.

Halvera granatäpple och banka ur kärnorna med baksidan av en träsked, akta kläderna för de färgar av sig. Jag bankade min i en skål, sedan silade jag bort vätskan så att det blir extra snyggt vid servering! Lägg granatäppelkärnorna på toppen av pannacottan och strö rostad kokos runt om. Servera genast! 

/Helena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar