söndag 12 oktober 2014

SURDEGSKORNBRÖD MED KAFFE & TRANBÄR!

ZUCCHINIKAKA MED LIMETOPPING

Det är så härligt med helger och ledig tid för då kan man verkligen lägga all sin tid på det jag brinner för nämligen BAKA, FAMILJEN & DJUREN. 

Här kommer ett roligt recept på ett riktigt grovt surdegsbröd  med varmt kaffe i sig istället för vatten. För att degen ska bli jämnt fördelat i formen fuktar jag handen med vatten och plattar till den. 

Som ni kanske har märkt så är många av mina recept uppmätta i gram, här kommer en omvandlingstabell från dl till gram om ni hellre vill mäta på det sättet. 

Jag kommer att lägga den under etiketten omvandlingstabell så att ni lätt kan komma åt den! 







KORNBRÖD MED KAFFE & TRANBÄR

Skållning; 100 g pumpafrön
75 g torkade tranbär
25 g linfrön
100 g matkorn
250 g kaffe
10 g salt

Deg; skållningen
320 g rågsurdeg
75 g brödsirap alt mörk sirap
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl special
15 g salt

Gör så här;
Rosta pumpafröna i en stekpanna med havsalt tills de fått lite färg. 




Blanda skållningen i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna, ca ca 1 timme. 

Rör ihop skållningen och surdegen med resten av ingredienserna och blanda på låg hastighet i maskin i 5 minuter.




 Degen ska vara ganska lös med inte rinnig.

Smörj en brödform och strö i lite vetemjöl. Skrapa ner degen i formen med hjälp av en slickepott. 




Täck formen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 4-5 timmar eller till degen rest sig en eller ett par centimeter och man kan se små hål i degen. 




Du kan även kalljäsa detta bröd i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 250 grader i god tid med ett galler i mitten av ugnen. Strö över lite vetemjöl och sätt in brödet, spraya med vatten på det. Sänk temperaturen efter 15 minuter till 200 grader. Låt brödet stå där inne tills det uppnår 98 grader eller ca 1 timme totalt. 




Låt svalna på galler och vira därefter in brödet i en handduk.




 Brödet blir extra gott om man låter det vila några timmar innan du skär i det!



Morotskakan är en kaka som alltid är uppskattad men varför inte byta ut morötterna mot zucchini för att testa nåt nytt?! Jag kan garantera att den här kakan kommer att bli kvällens samtalsämne vid fikabordet! Som vanligt går det här kakan att halvera men kom ihåg att även halvera formen, inte baktiden dock!




ZUCCHINIKAKA MED LIMETOPPING, 1 avlång form 30*20 cm

6 ägg
675 g strösocker
475 g neutral matolja
480 g vetemjöl
15 g bakpulver
5 g bikarbonat
10 g salt
10 g malen kanel
3 dl zucchini
30 g pressad citron

Limetopping; 125 g färskost 
125 g smör, rumstempererat
150 g florsocker
10 g vaniljsocker
2 lime, skal & saft




Gör så här; Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och olja poröst och vitt. Blanda vetemjölet med bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd till sist ner zucchini och citronsaft och blanda försiktigt men väl.




Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form. Häll smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i 30-45 minuter.



 Stickan ska vara torr när du sticker ner den i kakan, du kan lägga aluminiumfolie på kakan om den blir för mycket bränd mot slutet. Låt kakan svalna i formen. Vänd upp kakan på ett fat eller en skärbräda. 




Skär bort en bit av toppen på kakan om den har sjunkit ihop lite eller blivit för bränd så att du får en jämn ovansida.

Toppingen; Vispa alla ingredienser till toppingen och vispa med elvisp till en fluffig kräm.

Bred toppingen på kakan.



 Garnera gärna en skiva lime på vid servering för utseendet skull!

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar