torsdag 6 november 2014

BOUNTY CHOKLADBITAR

TEMAVECKA!
Då var det torsdag igen och det brukar innebära Hela Sverige Bakar men inte idag...känns lite tomt faktiskt! Det är inte många tvprogram jag följer och så är jag som sagt en rutinmänniska och torsdagar har ju varit veckans höjdpunkt!

Vi har ju dock en ny premiär ikväll: Hela USA Bakar! Den ska bli kul att se på, USA är ju så extrem i allt annat så vilka bakverk kan de hitta på?! Bara det att de har 2 miljoner i prispott! Man bor i fel land....men ändå inte! Men ibland önskar jag att man var litegrann som en Amerikan: de vågar satsa allt för att lyckas!

Jag hade inte alls planerat för temaveckor men det blev så lite av sig själv! Förra veckan blev saker och ting Halloween inspirerat och denna vecka blev många av mina bakverk gjord av kokos! Men visst kan Tema veckor vara kul ibland?!

Om jag köper godis (vilket jag sällan gör eftersom jag gör dem oftast själv) så är det blandade Maraboubitar, eftersom jag är galen i choklad! Så därför blev jag extra glad när jag hittade recepetet på ett par underbara Bounty chokladbitar!

Om det är nåt som jag kan förlora mig i så är det att göra chokladpraliner! Det är som om jag går in trans och blir ett med chokladen! Det låter kanske konstigt men så är det! De olika momenten, chokladen och resultaten du får sedan! KÄRLEK!

På instagram igår så efterfrågades det lite tips om hur jag gör när jag arbetar med chokladen! Speciellt garneringen! Här kommer några tips:
  • Låt "bollarna" (om du gör praliner) få sin tid i frysen, för att chokladen ska stelna direkt när du doppar dem.
  • Låt chokladen få vila i några minuter efter du har smält den så att den blir lite tjockare! Samma konsistens som yoghurt om jag ska jämföra med nåt!
  • Ska du spritsa på choklad på pralinerna sedan så ställ först in pralinerna i kylskåpet en stund så att de stelnar ordentligt, och sen spritsar du dem!

Hoppas dessa tips hjälper dig i din chokladpralin tillverkning!  


BOUNTY CHOKLADBITAR
50 g smör,smält
3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Garnering
200 g mörk choklad
riven kokos

Gör så här:
Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde.



 Ställ smeten i kylen några timmar helst över natten. 



Rulla smeten till fingertjocka längder och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Ställ dem i frysen minst i 30 minuter.

Hacka chokladen. Värm den i mikron i ca 4*25 sekunders intervaller och rör om mellan varje. Du märker när chokladen är färdig! 



Doppa "fingrarna" i chokladen och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper och strö kokos över hälften. 



Ställ brickan i kylskåpet  i ca 30 minuter, tills chokladen har stelnat. 

Häll den kvarstående chokladen i en sprits och ringla över de resterande "fingrarna".



 Ställ tillbaka i kylen!




Cookies eller Chocolate Chip Cookies som det så fint heter, finns ju i så många former! Det finns alltid en ny variant med olika ingredienser som jag aldrig har provat, man tröttnar aldrig på att baka dem! De är så goda!

Här har vi ett recept på ett par Cookies med hackade valnötter och russin i sig! De blev även garnerade med smält mörk choklad - för jag hade det över sen pralinerna! De blev faktiskt en lyckad kombo! De blev inte för söta utan mer åt de nötigare hållet, svårt att beskriva!Du får testa att göra dem själv!


HAVREKAKOR MED VALNÖTTER, RUSSIN OCH CHOKLAD
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 1/2 dl farinsocker
1  ekologiskt ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl russin
2 dl valnötter, grovhackade

Garnering; 50 g mörk choklad, smält

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 

Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.



Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat i en skål. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. 


Tillsätt havregryn, russin och valnötter.



Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.



Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-13 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen.

Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt. 



Häll chokladen i en sprits och ringla över kakorna.




Ett ögonblick i kvällssoffan igår med minstingen av mina katter, Bus Wilda! KÄRLEK!



/Helena




2 kommentarer:

  1. Vilken tyll använder du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en vanlig rund 3 mm tyll då blir det inte för mycket eller för lite. Hoppas detta hjälper. /Helena

      Radera