lördag 29 november 2014

JORDNÖTSRUTOR

BAKFNATT!
God morgon! Just nu i skrivandets stund har jag två plåtar som står och jäser! Jag har nog nåt som alltid står och jäser när jag är hemma, det känns nästan lite tryggt! 

Jag har en känsla av att julen har gjort att alla är sugna på att baka! Kul! Hoppas du kanske rent av hittar nåt gott här på min blogg som du vill baka! 

Igår så stod jag i köket och bakade hela dagen! Jag började när Thomas skulle till jobbet vid 06.00 och jag stod fortfarande där när han kom hem sedan på eftermiddagen! Man kan lätt tro att det skulle minska mitt baksug men som sagt var nu är jag på det igen! Haha! 

Oavsett om du har bakat i flera år eller precis har börjat så älskar vi väl alla att göra hemmagjort godis?! Igår gjorde jag Jordnötsrutor på Cornflakes och kokos! Så goda och så enkla att göra! Här kommer receptet!


JORDNÖTSRUTOR, ca 30 rutor
ca 2 1/2 dl jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1 liter K-special eller cornflakes

Garnering
200 g mörk choklad
1-2 dl jordnötter
ca 50 g mjölkchoklad

Gör så här;
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.




Blanda jordnötssmör, sirap och farinsocker i en kastrull och koka upp över medelhög värme tills allt socker har lösts upp.

Rör ner kokos, vaniljsocker och flingor och blanda väl. 




Tryck ut massan i formen i ett ca 1 cm tjockt lager.




Smält chokladen i mikron, 4*25 sekunder i intervaller och rör om lite då och då! Upprepa tills all choklad är smält!




 Bred sedan ut den över massan.




 Strö över jordnötterna och ställ in i kylskåpet för att stelna.




Smält mjölkchokladen och spritsa eller ringla den över kakan. Bryt sönder i bitar eller skär i rutor.



Gårdagens chokladdessert blev en superlyxig Chokladterrin på pralinebotten! Den här terrinen är som en bakad mousse men lite kompaktare och pralinebotten ger ett härligt tuggmotstånd! Jag kan garantera dig att detta kommer gå hem hos alla!




CHOKLADTERRIN PÅ PRALINÉBOTTEN
Botten
2 dl hasselnötter
2 msk strösocker
1 msk farinsocker
2 ekologiska ägg
1 msk vetemjöl

Fyllning
350 g mörk choklad
1 msk sirap
2 ekologiska ägg
3/4 dl mjölk
2 msk starkt kaffe
2 msk vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

 Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, strö över socker och farinsocker och låt det karamelliseras. 




Häll upp på ett bakplåtspapper.




Låt svalna och mixa sedan.




Blanda ner ägg och mjöl och häll smeten i en form, ca 15*20 cm klädd med bakplåtspapper.




Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ur formen och sänk värmen till 100 grader.

Fyllning - Hacka chokladen och värm den i mikron (4*25 sekunder i intervaller och rör om lite då och då. Fortsätt till chokladen är helt smält!) eller i ett vattenbad. 




Vispa upp sirap och ägg tills blandningen är skummig.

Koka upp mjölk, kaffe och grädde. Blanda chokladen och äggvispet och häll i den varma kaffemjölken.




 Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter.





Ta ut terrinen, låt den svalna och stå kallt tills den har stelnat. Skär upp i bitar.




Mitt absoluta favoritbröd är surdegsbröd i alla dess former! Finns det tid så trillar jag oftast in på nåt sånt recept! Med det sagt så säger jag inte att jag inte föredrar att baka andra brödsorter men det är något med strukturen i degen, jäsningen och det färdiga brödet! Det är alltid lika spännande att skära upp och få se slutresultatet! LYCKA!






Rödbetsjuice går att köpa färdig men har du möjlighet att pressa din egen så kan jag starkt rekommendera det! 




LEVAINBRÖD MED RÖDBETOR, ÄPPLE, KUMMIN OCH ROSTAD SESAMFRÖN
750 g vetemjöl special
100 g fint rågmjöl
150 g grahamsmjöl
20 g hel kummin
100 g rivet äpple
100 g rostade sesamfrön
800 g surdeg
600 g rödbetsjuice
30 g havssalt

Gör så här:
Torrosta sesamfröna i en het torr stekpanna. 
Väg upp mjölsorterna i degburken tillsammans med kummin, äpple, rivet äpple och sesamfrön.




Tillsätt surdegen och rödbetsjuicen, knåda degen på låg hastighet i ca 13 minuter.




Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen  i ytterligare 7 minuter.

Täck över bunken med en plasthätta och låt den jäsa i 90 minuter. 




Lägg upp degen på lätt mjölat arbetsbänk. Stöt luften ur degen.

Så här stöter du en deg:



Tryck ut degen med fingrarna som på bilden ovan.


Vik in varsin sida mot mitten och tryck till.


Upprepa åt motsatt håll, så att alla kanter har blivit vikta mot mitten.



Låt degen vila med de vikta kanterna undertill.



Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med plasthättan, jäs i ytterligare 80 minuter. 

Ta upp degen igen på ett mjölat bakbord och gör stötningen igen. Låt degen vila i 10 minuter.




Dela degen sedan i tre eller två delar. 




Forma dem försiktigt till runda kulor och lägg dem i mjölade runda korgar eller nån annan form. 




Låt dem jäsa vidare i 90 minuter.




Sätt ugnen på 250 grader, ställ gärna in en baksten eller plåt så att bröden sedan får det varmt direkt undertill.

Får du inte plats med alla bröden samtidigt kan du ställa in ett av bröden i kylen så att jäsningen avstannar.

Vänd upp bröden på plåten och sätt in dem i ugnen. Spraya dem lätt med vatten. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader.

Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna ugnsluckan. Upprepa luftningen en gång till under gräddningen för att få en knaprig skorpa.

Baka bröden totalt i en timme eller till innertemperaturen är 98 grader.




Låt dem svalna på galler. Upprepa proceduren med brödet som står i kylen!



Jag fick till och med in lite solstrålar i mitt kök igår morse!



Även mina fina höns fick njuta av några solstrålar! LYCKA!


Ha nu en riktig härlig bakdag så kommer jag tillbaka imorgon med en massa smarriga recept! För er som inte kan vänta till dess så får ni se allt gott idag på mitt Instagram!

/Helena



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar