tisdag 4 november 2014

MISSISSIPPI MUD PIE

TUMMEN DÅ?!
Det blev inte så farligt som jag trodde från början men man blir ju lite låst i köket med en plåstrad tumme. Visste ni att man blöder som mest på tummen på hela kroppen?! Dagens veto!

Det känns som att alla bakverk har en temadag nu för tiden och på fredag är det kladdkakansdag! Här har ni ett recepet på min favoritkladdkaka, nämligen Mississippi Mud Pie! En kladdkaka med både nötter och minimarshmallows i sig och toppad med rykande varm och krämig kolasås!

En perfekt kladdkaka ska ha ett välgräddat skal runt sig och en mjuk och kladdig insida men ej rinnande! Denna måste ni bara testa och vilken dag passar inte bättre än nu på fredag?!


MISSISSIPPI MUD PIE

200 g smör, rumsvarmt
5 dl strösocker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl hackade valfria nötter

Garnering; mini-marshmallows

Kolasås
50 g smör
1 1/2 dl farinsocker
2 msk vatten 
1 dl vispgrädde

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen , ett i sänder.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med nötterna.



Häll smeten i formen. 



Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och tryck försiktigt ner marshmallows i kakan medan den fortfarande är varm.



 Låt kakan svalna.



Gör i ordning kolasåsen genom att värma smör, socker och vatten på låg värme. Vispa i grädden och låt såsen sjuda tills den tjocknar.




Hemmagjortgodis...! Finns det nåt godare?! Ja, det ska vara nybakat bröd då med smör och smält ost på sig men det kan man ju inte äta hela tiden! Det kan man ju inte göra med godis heller men en liten bit kan väl inte skada?!

Här har vi en rolig variant på fudge! En fudge med vitchoklad, ingefära och kokos i sig! Ingefäran ger en fräschhet till den annars mäktiga fudgen och kokosen ger lite struktur!

TIPS: Vispa den länge annars kommer den inte att bli stel och låt den stå i kylen flera timmar innan du skär i den, helst över natten!



INGEFÄRA- OCH KOKOSFUDGE

5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
3 tsk färsk riven ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor

Gör så här:
Olja en avlång bakform. Förbered ett kallt vattenbad genom att fylla diskhon med kallt vatten. 

Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Öka värmen något och låt blandningen koka till 113 grader, använd en termometer så vet du exakt när den är färdig! Ta direkt bort kastrullen från värmen och doppa ner den i vattenbad i 5 sekunder för att kokningen ska avstanna.

Ställ kastrullen åt sidan  och låt svalna till 49 grader. Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor.

Vispa fudgen kraftigt tills den börjar förlora sin glans, ca 10-15 minuter. Tryck med oljade fingrar ner fudgen jämnt i formen.



Ställ in i kylen tills den stelnar och skär den sedan i små rutor.





/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar