fredag 7 november 2014

MÖRDEGSKAKA PÅ CHOKLAD, SMÖRKRÄM & TOPPAT MED MARSHMALLOWS!

HELG!
Skönt med helg efter en lite annorlunda vecka, visst var det härligt att komma hem tidigare men det innebar även att vi började 06.00 och då ringer uret 04.30! Ingen skönhetssömn här inte!


Tummen upp ger vi premiären på Hela USA bakar! Var det nån annan som såg den?! Jag tycker att den höll standarden och det fanns några riktigt bra amatörbagare! Jag har redan nu en favorit: The big lady from the country, hon som gjorde pajen med bacon! Jag gillade hennes kommentar på trailern:

-"Ser det ut som jag gör lowfat desserts?!" Ha,ha!

Gårdagens dessert och även dagens fika på jobbet blev en chokladmördegskaka med smörkräm, smält choklad och toppat med marshmallows! Även kallad Shortcakebars med Marshmallows! En mördegsdessert som ser otroligt elegant ut! Thomas frågade mig om den var svår att göra för den ser så ut! MEN det är den inte! Den tar inte lång tid att göra, man får ut mycket och så är det otroligt god också!

TIPS!
  • Mördegen måste gå från glansig till matt i färg på hela kakan i ugnen, annars är den inte färdiggräddad!
  • Låt den svalna helt annars så smälter smörkrämen!
  • Du kan byta ut marshmallows mot annat också! Exempel jordnötter eller pistagenötter!
  • Det går rätt så fort för chokladen att stelna, ca 30-40 minuter. Skär ut bitar när chokladens färg blir matt, den får en "hinna"! Väntar du för länge med att skära i kakan finns det risk för att chokladen spricker!



SHORTCAKEBARS MED MARSHMALLOWS
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
200 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Smörkräm
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1 äggula

Garnering
150 g mörk choklad, ca 50-70 %
2 dl hackade marshmallows

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop mjöl, kakao, smör och strösocker tills det är grynigt.



Blanda i äggulorna och vaniljsockret. 



Låt degen vila i plastpåse i kylen i en timme.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 1/2 cm tjock, lägg över degen i en aluminiumform, ca 23*32 cm, kavla ut så att degen täcker hela formen.


Grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt den sedan svalna.

Vispa alla ingredienser till smörkrämen tills den blir fluffig. Bred försiktigt krämen över kakan. 



Ställ i kylen i ca 15 minuter.

Smält chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Hacka marshmallows.



Glasera kakan med chokladen och strö över marshmallows. Skär upp kakan i bitar med en vass varm kniv precis innan chokladen stelnat helt. 



Skölj kniven under varmt vatten och torka av den, så går det lättare att skära.




Jag hade hittat ett brödrecept som jag hade tänkt göra igår men jag hade inte alla ingredienser hemma! Så det fick till att improviseras och det blev faktiskt riktigt bra! Det blev ett par nyttiga grova frallor med torrostade melonkärnor som topping! Ett bröd som är både mättsamt och snäll mot magen! Plus att den har inte heller lång jästid!




GRAHAMSFRALLOR MED TORROSTADE MELONKÄRNOR, ca 12 st
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 dl vatten, ljummen
1 1/2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2 msk mörk sirap
1/2 dl rapsolja
1/2 dl rågkross
ca 7 dl vetemjöl special

Garnering
torrostade melonkärnor
havssalt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm mjölken och vatten till 37 grader. Häll vätskan på jästen och rör om tills jästen har lösts sig, gärna i maskin. Tillsätt salt, grahamsmjöl, sirap, vetekross och olja. 



Rör till sist ner vetemjölet, lite i taget tills degen släpper från kanterna. Arbeta i 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.



Torrosta melonkärnorna i en het torr stekpanna med lite havssalt.



Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela den sedan i först 2 delar och sedan varje del i 6 delar. Forma till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Spraya dem med vatten och strö över melonkärnorna.




Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 6-10 minuter tills de får färg. Låt dem svalna sedan på ett galler.




Det var många som fick den första snö igår i mellersta Sverige men inte vi! Vi hade dock den första riktigt kalla natten! Brrr!
Det känns bra att vi har förberett hönsen för kylan. De har både värmelampa i hönshuset och även ljus i deras utegård! KÄRLEK!


Ha nu en underbar fredag!

/Helena




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar