måndag 3 november 2014

RED VELVET CAKE


MED RÅRIVNA RÖDBETOR FRÅN KÖKSTRÄDGÅRDEN!

Känner mig otroligt nöjd med helgen som var! Jag hann med mycket! Allt från bakning, djurskötsel, umgänge, kalas och familjemys!

 Vi har blivit med vaktlar igen! Vi var först inne på att ha vaktlar endast under vår, sommar och höst MEN de har varit så saknade hos oss, tomt i burarna och så saknar man de små delikatessa äggen! Nu är familjen komplett igen! KÄRLEK!

Igår hände det som inte fick hända...jag stod och lagade kvällens middag, jag hade precis slipat kökskniven... och skulle hacka ner grönsakerna när kniven slant...i min tumme! Ush! Rätt så djup blev det också så nu är man halvt invalid! Sånt händer när man står och tänker på annat!



Det är nästan helt otroligt att vi har det så varmt just nu för att vara i november och även på nätterna! Jag har till och med blommor och kålsorter som har blommat igen! OFATTBART!




Min trädgård levererar fortfarande! I helgen blev det mini skördefest från köksträdgården med bla persilja, morötter, rödbetor och palsternacka! Av dessa skönheter gjorde jag en vegetariskt gryta en Rödbetsbourguignon med gröna linser och rotfruktsmos!



....och en Red Velvet Cake!  




RED VELVET CAKE
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl råriven rödbeta
2 dl filmjölk
ev karamellfärg
1 dl raps- eller solrosolja

Glasyr
250 g naturell färskost
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Blanda finrivet skal från 1 citron i glasyren för en lite syrligare smak!

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund kransform som rymmer ca 2 liter. 

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner alla torra ingredienser. Tillsätt fil och rödbeta. Droppa i karamellfärg om du vill ha kakan rödare. 



Rör varsamt smeten slät. Tillsätt matolja och rör åter varsamt smeten slät. 



Häll smeten i kransformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Använd en provsticka för att känna om den är klart. Låt kakan svalna en kort stund i formen innan du stjälper upp den. 

Glasyr - Rör samman färskost, mascarpone, florsocker och vaniljsocker till en slät kräm. Vispa grädden och vänd ner i ostkrämen. Rör åter krämen slät.



Dela den kalla kakan i tre bottnar. 



Bred ett lager glasyr mellan bottnarna och lägg samman dem igen. 



Bred den sista krämen jämnt över hela kakan. Förvara kakan kylskåpskallt.



Jag tycker den här kakan var både rolig att baka och så gillade jag att det blev nästan en surprise när man skar i den! VACKERT!



När man har mycket att göra är bröden med lång jästid suveräna att baka! De klarar sig näst intill själv! Här har vi ett recept på den klassika franska poilane, ett syrligt rågsurdegsbröd med lång hållbarhet! De är nästan godare om du låter de vila en dag innan du skär i dem! Av denna deg får du ut 2 stora bröd!



SYRLIGT RÅGBRÖD

Steg 1
Fördeg; 5 g jäst
150 g vatten
50 g rågsurdeg
200 g fint rågmjöl

Steg 2
fördegen från steg 1
600 g vatten 
375 g rågsurdeg
15 g jäst
275 g fint rågmjöl
500 g vetemjöl
25 g ljus sirap
30 g havsalt

Gör så här;
Steg 1
Rör jästen i vattnet och blanda ner surdegen och mjölet. Arbeta degen i maskin i 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Bäst resultat får du om du lägger degen i en oljad bunke, täcker den med plastfolie och ställer in den i kylen över natten eller kan du låta degen vila i rumstemperatur i 4 timmar.

Steg 2
Arbeta fördegen med övriga ingredienser utom saltet. 




Arbeta degen i maskin i 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och följsam när den är färdigarbetad. Absolut inte styv! 



Lägg upp degen på bakbordet och låt den vila i ca 30 minuter.

Forma degen till 2 runda bollar och lägg dem i väl mjölade jäskorgar eller annan form. 



Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.



Sätt ugnen på 250 grader och ställ samtidigt in en plåt. Vänd bröden på den varma plåten och snitta dem med en vass kniv. Ställ in plåten med bröden och spraya med vatten på dem. Stäng ugnsluckan och sänk ugnen till 200 grader. Släp ut ångan efter 20 minuter.
Grädda bröden i ca 40 minuter totalt eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.



Låt bröden svalna på galler. 





Vi fyllde på med täckbark på marken i hönsensutegård igår så att dem slipper bli så leriga om klorna när dem sprätter runt! De blev så glada! LYCKA!


Lyckliga höns = gula och fina ägg!

/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar