onsdag 26 november 2014

TRYFFELTÅRTA MED CHOKLAD & SAFFRAN

INSPIRATION!
Jag känner att jag har ballar ut lite i köket denna vecka men det är till eran fördel! Jag visste att det skulle bli så här under chokladveckan, jag kan inte begränsa mig för det är för många recept som jag vill göra! Hoppas det är ok och så får ni en massa smarriga recept på köpet!

Det känns som det kommer bli många julrecept hela vägen fram till jul nu men jag försöker även flika in lite "vanliga" recept också! HÄRLIGT! 

Min inspirationskälla just nu är förutom mina kokböcker även MASTERCHEF USA! Gud vad jag bara älskar det programmet! Har du missat detta program så går det just nu på tv! Gordon Ramsay är lite av en ikon i min "värld", men även de andra två Graham Elliot och Joe Bastianich är så duktiga! Ett måbra program helt enkelt!

Först ut idag(det blev tre olika saker jag gjorde igår!) är en färgglad chokladdrypande Saffranstryffeltårta med chokladdoppande valnötter! Mer juligare än så blir det inte! Kanske ditt fikabröd till första advent?!

TIPS!
  • Klipp ut en rund ring av bakplåtspapper som du har i botten av formen så att kakan garanterat släpper sedan!
  • Pensla kanterna lite lätt med olja så att inte kakan spricker sedan när du ska knäppa upp formen!
  • Kakan måste svalna helt innan du häller på saffranstryffeln!


TRYFFELTÅRTA MED CHOKLAD OCH SAFFRAN
100 g smör
2 dl strösocker
4 st ekologiska ägg
200 g mörk choklad

Saffranstryffel
1 dl vispgrädde
0,25 g saffran, 1/2 kuvert
200 g vit choklad

Garnering
75 g mörk choklad
40 g valnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen. Hacka chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Rör tills allt är smält.



Vispa det med socker och sedan äggen i, ett ägg i taget. Vispa till allt är jämnt blandat. 



Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter med löstagbar kant. 



Grädda på andra falsen nerifrån 15-20 minuter. Låt kallna.



Saffranstryffel - Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. 



Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. 



Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.



Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i chokladen.


 Låt chokladen stelna innan du lägger på nötterna på tårtan. 



Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.


Jag verkligen ÄLSKAR Chocolatechipcookies i alla dess former! Man kan inte få nog av dem! LAKRITS är nåt som jag också är väldigt svag för, så detta recept på dessa kladdiga Saltlakrits Chocolatechipcookies med vit choklad och pekannötter är ju rena drömmen för mig! Jag kan avslöja att jag tog mer än ett smakprov av dessa! Så goda!!

Du kan halvera receptet om du vill, det brukar jag göra! Då får du en bra anledning att baka nytt sedan när det tar slut!


I dessa Cookies är det salmiakkola, jag gjorde min egen som jag hoppas ni alla testar att göra för den är riktigt god som den är helt själv! Annars kan du ersätta den kolan med KICK SEASALT godiset!

Ett julgodis tips med ett härligt utseende!
Recept på kolan kommer efter detta!


SALTLAKRITSCOOKIES, ca 40 st
225 g smör, kallt, tärnat
2 1/2 dl farinsocker
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 msk kakao
4 KICK SEASALT (ca 4*80 g) eller
mjuk saltlakritskola, skuren i mindre bitar
75 g vit choklad
75 g pecannötter eller annan nöt, grovt havade

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop smör, farinsocker, socker, ägg och vaniljsocker. Blanda i vetemjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smeten.



Vänd ner de övriga ingredienserna.



 Dela upp degen i ca 40 bitar. 



Rulla dem till bollar och platta till dem lite. 



Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 10-13 minuter.



 Låt kakorna svalna på ett galler. Lakritsen rinner ut lite, men stelnar och kakorna blir supergoda!



Här får de ligga och svalna ett tag! Idag luktar det lakrits i mitt kök!


Här har vi receptet på den omtalade Salmiakkolan! Ett måste på mitt julbord!



SALMIAKKOLA
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 msk ljus sirap
2 tsk saltlakritspulver
svart hushållsfärg

Gör så här:
Lägg en bit bakplåtspapper i botten av en form, 15*20 cm.



Låt koka upp, rör om ett par gånger under tiden och låt koka till fast kulprov eller till temperaturen 122-123 grader.



Tillsätt svart hushållsfärg och rör om. 



Häll upp massan i formen och låt kolan stelna under natten. 



Skär upp kolan i bitar med en vass, lätt oljad kniv.



 Detta blir 15 avlånga eller 30 st små kolor!



Ett stort tack till tidningen MATMAGASINET som återigen lyfte en av mina bakbilder! TACK!

/Helena



4 kommentarer:

  1. Saffranstryffel låter ju hur gott som helst! magiskt. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det både låter och är supergott! Du måste bara prova den!

      Radera
  2. Nu har jag gjort din magiska tryffeltårta! Tack snälla för receptet! Den var helt galet god! Ska definitivt göra den igen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Jag tyckte också att den är riktigt smarrig!

      Radera