lördag 22 november 2014

VIT ISCHOKLAD MED BRÄNDA MANDLAR

MORGONSYSSLOR!
God morgon eller God dag! Inatt var det riktigt kallt hos oss! Brrr! Man vaknade till liv snabbt när man skulle ner till hönsen! 

Jag blir så trött på mig själv! Jag hade planerat en sovmorgon idag, jag hade till och med bakat dagens frukostbröd igår kväll, men denna kropp vägrar sova! Klockan halv sex vaknade jag klarvaken! Det var bara att kliva upp! Det är tur att man har saker att sysselsätta sig med! MORGONMÄNNISKA!

Jag hade en sån helgkänsla igår och det återspeglades i köket! Men det är då jag mår som bäst! Det blev tvårätters, plus lite gott till tvsoffan!

Kvällens godis blev en nytappning av den klassiska ischokladen! Nämligen vit ischoklad med brända mandlar och kokosolja! Ett par riktiga läckerbitar! Jag har även skrivet ner ett recept på brända mandlar. Gör som jag och gör en full sats så får du lite extra godis!


VIT ISCHOKLAD, ca 30 st
200 g vit choklad
90 g (1 dl) kokosolja
1 dl brända mandlar

Gör så här:
Hacka chokladen. 




Smält kokosfettet på svag värme i en kastrull.




 Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladhacket så att det smälter och blandas med fettet.




Hacka de brända mandlarna grovt och fördela en nypa i varje ischokladform. 



Fyll med chokladsmeten. 




Låt svalna och stelna i kylen. 




Förvara i burk med lock i kylskåpet.



Här kommer receptet på de brända mandlarna! De är en klassiker i sig själva!




BRÄNDA MANDLAR
250 g mandlar
ca 300 g florsocker

Garnering
1 dl dl florsocker

Gör så här:
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör om hela tiden.




Ta av från värmen och låt stå och vila i ca 1 minut.




Strö i 1 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.

Låt svalna! Förvara i burk med lock!

Här kommer en mycket god och enkel efterrätt som du bara måste göra! Ingenting kan väl smaka fel med ett sprött pajskal, fyllt med en kola- och nötblandning?! Servera gärna med glass eller en klick grädde! MUMS! 





KOLATARTELETTER MED FRUKT OCH NÖTTER, ca 15 st
Tarteletterdeg:
100 g smör, rumsvarmt
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 ekologiskt ägg

Fyllning:
2 1/2 dl strösocker
4 msk vispgrädde
6 msk smör
550 g blandade nötter (tex. aprikoser, tranbär, russin, hasselnötter, mandelspån, valnötter och pekannötter)

Tillbehör
uppvispad grädde med 1 msk vaniljsocker i
glass

Gör så här:
Lägg smör och vetemjöl i en matberedare. Blanda tills smöret blir "kulor". Tillsätt socker och ägget. Blanda tills degen blir en enda boll!




Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.



 Ta ut degen och lägg en bit i en form, (Gör en i taget!) tryck ut degen på botten och sedan på sidorna. Den överblivna degen på sidorna nyper du bort! 




Nagga sedan botten med en kniv. Gör likadant med resten av degen och formarna!

Låt stå i kylen i ytterligare 30 minuter! Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg dem sedan på ett plåt. Klipp ut en bit bakplåtspapper och lägg biten över formen. Fyll på med ex grötris eller ärter så att den täcker formen.




 Grädda formarna i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut dem och ta bort riset eller ärtorna och bakplåtspappret. In i ugnen igen i ytterligare 10 minuter. De ska bli svagt gyllenbruna! Låt svalna på galler och försiktigt sedan tar du pajskalet från formarna! Det kan vara varmt! 





Du ser på skalets undersida om den är färdig gräddad! Så här ser det ut om den är klar!


Ställ formarna på ett fat under tiden du gör kolasmeten!




Fyllning - Blanda socker med 4 msk vatten i en kastrull. Låt sockerlagen koka upp, du rör knappt om! Låt den koka tills den är djupt gyllenbrun. 




Ta bort kastrullen från värmen och rör försiktigt ner vispgrädden och sedan smöret. 




Låt blandningen svalna i 10 minuter. 




Lägg de torkade frukterna och nötterna i en skål, häll på den avsvalnade kolablandningen och rör om tills kolan täcker frukten och nötterna. 




Fördela fyllningen jämnt med hjälp av en sked i formarna.




 Låt dem sedan stå i kylen i 30 minuter för att stelna. Servera gärna med uppvispad grädde eller en klick glass!




Kvällens huvudrätt blev en vegetarisk paj! Pajen är fylld med oliver, paprika i olja, lök och västerbottenost! Den blev riktigt smakrik och krämig och tar inte alls lång tid att göra!
Denna deg och fyllning räcker till 3 minipajer i storlek 12 cm i diameter på formen!




VEGETARISKT MINIPAJ MED OLIVER
Deg: 
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
0,5 dl frysta blandade örter
125 g smör
1 msk vatten

Pensling:
1 ekologiskt ägg

Fyllning: 
1 gul lök
olivolja till stekning
2 ägg
1 dl creme fraiche
salt och peppar
0,5 dl frysta blandade örter
1/2 dl gröna oliver, hackade
1/2 dl svarta oliver, hackade
2 st paprikor i olja på burk
3 dl västerbottenost

Gör så här:
Blanda havregryn, mjöl, frysta örter och smöret i klickar i en skål. Tillsätt vattnet och arbeta för hand till en smidig deg. 




Slå in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka löken och fräs den lite lätt med olivoljan i en kastrull. Den ska bli mjuk men inte få färg! 




Hacka oliverna och paprikan i bitar. Vispa ihop äggen i en skål och rör ner creme fraiche, frysta örter, salt och peppar.

Fördela degen i formarna och täck sidorna med aluminiumfolie. 




Ställ dem i ugnen i 8 minuter. Vispa samtidigt upp ägget lite lätt i en skål. Ta ut formarna och ta försiktigt bort aluminiumfoliet. 




Pensla bottnarna med ägget. Ställ åter in dem i  ugnen i 3 minuter.




Lägg löken, osten, oliverna och paprikan i pajskalet. Häll över äggblandningen.




Grädda minipajerna i 15-20 minuter mitt i ugnen eller tills de får fin färg!



En kär gammal vän är tillbaka i mitt kök! Min Dualit elvisp! LYCKA!

/Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar