onsdag 10 december 2014

PRALIN MED VIOLSMAK

GLÄDJE!
Hej, hej! Onsdag redan och lillördag! Idag är det nästan ok att ta nåt gott men det känns som om att man unnar sig något gott varje dag denna tid på året! Mitt motto är ju att man kan äta vad som helst bara man gör det med måtta! Hur kul skulle man ha i livet om man gick miste om alla godsaker?!

Det bästa med att baka är att kunna dela med sig av alla godsaker och att sprida lite glädje och inspiration till andra. Detta är iallafall det som driver mig att baka och utvecklas varje dag och jag kan bara hoppas att ni blir inspirerade att göra detsamma!

Igår tog jag med två mini lakritskolapajer till en arbetskamrats barn som en liten överraskning. Det gav mig en sån enorm glädje dagen efter när hon berättade hur hennes barns ögon tindrade när dem åt mina bakverk. Vilken underbar känsla som jag kommer att bära med mig hela dagen.
Tack Jejja!

Jag är själv som ett barn i en godisbutik nu när man får göra/baka godis varje dag denna årstid! HÄRLIGT!
Jag älskar att arbeta med choklad och leta ofta efter sådana recept för de har så goda smaker! Så kalla mig gärna chokladnörd, jag tar det som en komplimang!

Det är några få godisar som man kommer ihåg sedan barndomen och som ligger varmt om hjärtat, violtabletterna är en av dem. Ni kan förstå min glädje och nostalgikänsla som jag fick när jag hittade receptet på dessa praliner med violsmak! Så goda de blev! En rätt så enkel pralin men en härligt god smak. Violsmaken träder fram mer mot slutet!

TIPS!
  • Om man inte är så förtjust i violsmaken som pralinerna får kan du ersätta den med andra godistabletter som tex tuttifrutti eller turkisk peppar!
  • Du kan göra din egen flor rörsocker! Ta då 2 dl rörsocker och 1 msk majsstärkelse och mixa dem i en bunke. Detta florsocker gör att pralinens fyllning tjocknar till och blir fast! Jag tycker inte att smaken blev sötare än vanlig pralinfyllning eftersom du använder också mörk choklad!


JULPRALIN MED VIOLSMAK
1 1/2 dl vispgrädde
1,5 ask violtabletter alt 10 turkisk peppar
225 g mörk chokad
1 3/4 dl rörsocker flor



Garnering
200 g mörk choklad
flingsalt

Gör så här:
Lägg grädde och violtabletterna eller den turkiska pepparn i en rostfri kastrull, koka upp.



 Sjud under omrörning i 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills den smält och blandningen är slät. 



Låt svalna i rumstemperatur.



Blanda i florsocker och rör tills massan är slät.



 Täck över skålen med plast och låt den stå svalt i minst 2 timmar gärna över natten. Låter du den stå över natten ta fram den då minst 1 timme före du ska använda den så att den blir lite mjuk!



Forma chokladblandningen till runda bollar och ställ dem på en bricka med bakplåtspapper. Ställ dem i frysen i ca 30 minuter.

Hacka under tiden chokladen till garneringen och ställ fram allt. Smält den hackade chokladen i mikron, se tips ovan! 



Doppa chokladbollarna en och en i den smälta chokladen. Låt dem gärna rinna av några sekunder på ett galler och ställ dem sedan på en bricka med bakplåtspapper. 



Denna violfyllning är otroligt sammarbetsvillig! Du kan göra valfria former på din pralin och de kommer att hålla sedan när du doppar dem i chokladen!


Strö på lite havssalt på varje boll direkt annars så stelnar chokladen och saltet fastnar inte! 



Eller ringla över den chokladen som är kvar med en sprits!
Förvara svalt!

Här kommer ett litet bildgalleri!








Jag trodde det inte var sant när jag hittade receptet på denna härliga fudgebrownien, det såg för bra ut för att vara sant! Det kändes nästan som ett godisrecept men det är ju ett bakverk! Fudgedelen gör att det blir en extremt krämig och nästan kolaaktig konsistens, den mörka chokladen i glasyren ger ju också en extremt lyxig känsla som smälter i munnen! MUMS!

Två kakor i ett: kladdkaka och brownie!

TIPS!
  • Grädda inte kakan längre än receptet anger för kakan ska vara lite kladdig, det sätter sig ändå!


FUDGE BROWNIES
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk snabbkaffepulver
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Glasyr
150 g mörk choklad
1 1/2 dl florsocker
3 /4 dl kakao
100 g smör, rumsvamt
2 msk hett kaffe
1-2 msk valfri choklad till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. 



Låt smör och socker koka ihop under omrörning i ett par minuter i en kastrull.



 Vispa ihop ägg, kakao, vaniljsocker, kaffepulver samt bakpulver och häll i smör- och sockerblandningen. 



Vänd ner mjölet.


Häll smeten i en lite långpanna, 20*25 cm, klädd med bakplåtspapper.



 Grädda kakan i 20 minuter på nedersta falsen. Höj sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 3-4 minuter.



Ta ut kakan och låt den svalna. Hacka chokladen och smält den i mikron i intervaller; 4*25 sekunder och rör om då och då. Fortsätt med intervallerna till chokladen har smält! Lämna den aldrig själv i mikron!

Blanda florsocker, kakao och smör i en bunke, rör i kaffe och den smälta chokladen.





Bred glasyren över kakan som ska vara rumstempererad. 





Strö över valfri hackad choklad och skär upp
 i bitar.






Som jag nämnde tidigare i inlägget är delad glädje dubbel glädje! Idag får mina fina arbetskamrater mumsa i sig denna krämiga och chokladiga fudgebrownie!


Dagens ögonblick fick jag på jobbet idag! Alla gömställen är tillåtna för att ha kakan kvar till lunch, ett dl mått är perfekta skyddet! Haha!


Några ord på vägen:
Ett leende smittar av sig! Le mot andra så ler andra mot dig!

/Helena 



8 kommentarer:

  1. Hej och Tack för underbara recept!!!
    Jag undrar bara, är det inte för mycket med 3 dl kakao? jag antar att det blir stark smak, eller vad tyckte du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan låta mycket men det blir bra.☺

      Radera
    2. Tusen tack för en snabb svar:-)!!

      Radera
  2. Tänkte testa violpralinerna i helgen! Ser så fina och goda ut, hehe.
    Men har du något tips hur man ska göra när man ska doppa chokladbollarna i chokladen? Hur gör du? Använder du något sorts verktyg för att doppa eller avänder du fingrarna? Ser ju ut som att du alltid lyckas täcka överallt på chokladen :D har precis börjat följa din blogg och din instagram så vet inte ifall du har nämnt det tidigare :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Jag har skrivit lite mer utförliga tips på tidigare inlägg och lagt dem under etiketten "pralintips" kolla gärna där och lycka till!

      Radera
    2. Okej, tack för hjälpen och tack för en grym blogg! :D

      Radera
  3. Gjorde brownien idag och den blev suuupergod! Men volymen blev typ en tredjedel av din ser ut att vara!? Trots att jag hade lika stor form som du.. Har du någon aning om vad som kan ja gått galen? Grymt recept i alla fall, det tackar jag för! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gjorde den och det är svårt att säga varför inte din reste lika mycket. Det kan ha allt med att den har vispats för hårt till att den hade behövts någon till minut i ugnen... Jag får ibland göra vissa recept flera gånger tills det blir rätt.

      Radera