tisdag 2 december 2014

SAFFRANSSNITTAR MED CHOKLAD

SAFFRANSLYX!
Nu är det väl ingen som har missat att vi är i julmånaden?! På radion spelas det julmusik, i affärerna pyntas det rejält, fönsterna är utsmyckade och i alla kök doftar det jul! HÄRLIGT!

Är det bara jag eller har det blivit olika styrkor på alla ljus till adventsljusstakarna, det finns ju allt från 18-55 W? Jag satte upp mina lampor i helgen och som vanligt var det några lampor som hade gått. Tidigare år har det inte varit nåt problem att byta lampor men nu i år så när jag bytte de trasiga så lyste de i olika nyanser! Sånt gör mig matt! Jag vill inte byta ut mina fina ljusstakar för att ljusstyrkan på lamporna har ändrats! ORÄTTVIST!


 Saffran är nåt som jag använder året om men då oftast som smaksättning i matlagning. Tex i gräddfilen till en god smakrik soppa! Den ger en sån härlig brandgul färg!

Nu i juletid älskar jag att ha det i mina bakverk och igår var det inget undantag! Det blev ett par Saffranssnittar med Choklad! Det kan knappast bli juligare än så! En annars väldigt enkel kaka får ett riktigt lyxigt utseende genom denna underbara krydda! 

TIPS!
  • Låt chokladen svalna lite så att den tjocknar till lite innan du spritsar ut den på kakan, annars smälter den ut!
  • Om degen känns för hård att rulla ut så knåda den en stund med dina händer så blir den varm och smidig till slut!


SAFFRANSSNITTAR MED CHOKLAD, ca 30 bitar
1 kuvert saffran (1/2 g) + 1 tsk strösocker
1 msk grädde eller mjölk
3 msk strösocker
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
ca 100 g mörk choklad

Glasyr
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Gör så här:
Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden.



Rör socker och smör poröst. Blanda saffran och vetemjöl och rör ihop till en smidig deg.



Lägg degen i kylskåpet i ett par timmar. 

Sätt ugnen på 200 grader.



 Rulla ut degen till 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 



Gör en fördjupning längs mitten på längderna. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna.



Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och spritsa den i fördjupningen efter den har svalnat lite och låt stelna lite i rumstemperatur.



 Rör ihop ingredienserna till glasyren och spritsa ut den på längderna.

Skär längderna i sneda bitar.



Igår var det måndag igen och ni vet vad det innebär: Pralinmåndag! Jag blev lite sugen på att göra en fylld pralin, jag fastnade för detta receptet eftersom jag är galen i kola och kaffe! Tillsammans med choklad blev det en oslagbart kombination! 

Hur lyxigt är det inte att ge bort en ask med hemmagjorda praliner?!

TIPS!
  • Koka inte kolan för länge och på för hög värme då kommer den bara bli mörk och hård!
  • Det är viktigt att chokladen stelnar emellan penslingarna av insidorna, annars blir det klumpar!
  • Fyll inte pralinerna med för mycket fyllning, det ska finnas plats för choklad också!


KOLAPRALINER MED ESPRESSOSMAK, ca 20 st
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl krossade espressobönor


Till skalet

ca 150 g mörk choklad


Tillbehör

Silikonform till praliner eller 20 små folieformar

Gör så här:
Koka grädden, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt koka till en tjock kolasås, 102-103 grader på medelvärme. Låt svalna.



Bryt under tiden chokladen i mindre bitar och smält den i mikron i ca 4*25 sekunder i intervaller och rör om lite då och då, fortsätt till chokladen har smälts helt och hållet!



Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen.



 Ställ chokladformarna i kylen så att chokladen stelnar och pensla dem sedan ytterligare en gång med smält choklad. Ställ dem kallt. Chokladen som är kvar används till locken.



Blanda de krossade espressobönorna i den kalla kolasåsen. 



Lägg såsen i en spritspåse och fyll chokladformarna till drygt hälften.



Smält chokladen på nytt och fyll en ren spritspåse. 



Spritsa ett lock på varje pralin eller använd en liten sked och bred ut lite choklad som lock. Låt stelna i kylen.



Här bjuder jag på en liten närbild på läckebiten:


Finns det nåt mysigare än att somna till ljuset från en tänd brasa?! LYCKA!



Hoppas jag inspirerar er i ert julbak! Ha en underbar dag!

/Helena









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar