måndag 1 december 2014

SHORTCAKE MED PECAN & CHOKLAD

NEDRÄKNING!
1 december idag och nu rullar julen igång på allvar! Julen är väl ändå barnens högtid?! Trots att min son börjar bli äldre(11år) så tindrar hans ögon fortfarande när han får öppna den första luckan i kalendern! LYCKA!

Även om chokladveckan nu är över så känns det ändå som att det kommer bli många recept med choklad i sig eftersom det är ju en del av denna högtid! Jag tror ju dock att ingen av er kommer att klaga, choklad är ju knappast äckligt....!

Jag nämnde tididgare att Cookies finns i alla dess former, här har vi ett annorlunda recept på Cookies, nämligen en Shortcake med pecan och nötter. Denna kaka kavlas ut och bakas i långpanna. Efter gräddningen skär du ut önskade storlekar på kakorna! Ett roligt och  enkelt recept med få ingredienser! Det här receptet passar perfekt om man vill baka ihop med sina barn för det är inget finlir! Det gör inget om det blir sprickor i degen när du kavlar ut degen för de jäser ihop sedan! Du kan byta ut pekannötterna mot andra nötter också, även byta chokladen!


Komihåg!
Att skära ut bitarna på kakan direkt efter den har varit i ugnen annars så kan det hända att kakorna spricker!



SHORTCAKE MED PECAN & CHOKLAD
100 g pekannötter
100 g mörk choklad
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 



Hacka nötter och choklad och ställ åt sidan. Blanda mjöl, smör och socker till en grynig massa. Rör ner äggulor, vaniljsocker, nötterna och chokladen. 



Låt degen vila i 1/2-1 timme i plastpåse i kylen.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills den är 1 1/2 cm tjock.



Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut så att degen täcker nästan hela plåten. Grädda i 15-20 minuter.



Ta ut kakan och skär den i avlånga bitar, ca 4*1 1/2 cm.




Jag gillar att slå på stort åtminstonde en gång per helg, det är liksom min egen utmaning och morot då jag får kavla upp ärmarna! Man måste våga gå utanför sina egna begränsningar annars så kan man inte bli bättre på sina svagheter!

Adventsbakadet var inget undantag, det blev en pepparkakstårta! Jag kan lova er att julkänslan kommer som ett brev på posten när ert kök fylls av dofterna från dessa tårtbottnar! HÄRLIGT!

Här kommer receptet!



Jag gjorde min egen pepparkakskrydda på kanel, ingefära, malen kryddnejlika och kardemumma men det går lika bra att köpa den färdiga pepparkakskryddan!



PEPPARKAKSTÅRTA
Botten
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
4 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk pomeransskal
2 stora ägg
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 dl rörsocker - cane syrup
125 g smör
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk

Cream cheesefrostning
150 g smör, rumsvarmt
3-3 1/2 dl florsocker
200 g cream cheese, kall

Garnering
100 g frysta eller färska lingon

Gör så här:
Botten - Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla tre bakformar som är 15 cm i diameter - eller baka i omgångar i samma form.

Vispa samman mjöl, bikarbonat, salt, pepparkakskryddor och pomeransskal i en skål. Ställ åt sidan.

Vispa ägg och muscocadosocker poröst, ca 3-4 minuter. Tillsätt rörsockersirap och vispa till en jämn smet.

Smält smöret i en kastrull och blanda i grädde och mjölk.



Vispa i mjölblandningen och smörblandningen i smeten i omgångar. Vispa tills smeten precis går ihop och är klumpfri.



Fördela smeten mellan formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 



Testa med provsticka att bottnarna är färdiggräddade innan du tar ut dem från ugnen. 



Låt svalna 15 minuter i formarna, stjälp sedan upp dem på ett galler för att svalna. 



Cream cheesefrostning - Vispa smöret ljust och krämigt, ca 2 minuter.



 Tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills frostingen är riktigt ljus och fluffig, ca 5 minuter. Tillsätt cream cheese och vispa tills frostingen är slät.



Sätta ihop tårtan - Jämna till toppen på bottnarna om de är rundade ovanpå, gör det då med en brödkniv. 



Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred på ett tjockt lager frosting, gärna med en vinkelpalett.



Upprepa steg 2 tills använt alla tre bottnar. Avsluta med ett lager frosting ovanpå den sista bottnen.



Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. Ställ in i kylen 10-20 minuter om tårtan känns instabil. Dekorera med lingonen ovanpå.



Se vilka vackra färger jag fick på tårtan då solen tittade fram dagen till ära! LYCKA!


I helgen bakades allt mitt bröd på torrjäst och det var inte planerat utan det blev bara så! När man använder sig av torrjäst så måste vätskan vara över 37 grader annars så jäser inte brödet.

Igår så bakade jag ett par rejäla rostbröd som är fullproppat med fibrer och frön! I detta receptet använder du dig av kokandet vatten två gånger! Det står inte fel i receptet utan man ska göra så!

Mitt tips är att skiva upp bröden innan du fryser in dem!



FIBERRIKT ROSTBRÖD
Dag 1
1 msk kummin
1 msk salt
3 dl råg- eller vetekross
2 dl havrekli
1-2 dl solrosfrön
5 dl kokhett vatten

Dag 2
2-3 msk smör till formarna
ca 17 dl vetemjöl
1 påse torrjäst, 14 g
5 dl kokhett vatten
1 msk honung

Gör så här:
Dag 1 - Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. 



Slå över kokhett vatten och rör om. Täck bunken och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.

Dag 2 - Ta två brödformar (à 1 liter) och smörj med lite mjukt smör längs insidorna. 



Klipp till bakpapper så att bitarna passar i botten av formarna. Lägg i bakpapperet. 

Blanda hälften av mjölet med torrjästen. Rör ner detta i bunken från dag 1. Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om. Häll i resten av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i bakmaskin. Försök att inte ta för mycket mjöl, du märker när det räcker - degen ska inte bli smulig! Degen ska vara lite kladdig!



Dela degen i 2 delar och forma raka limpor som läggs ner i bakformarna. 



Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden gräddas i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. 



Låt sedan de nybakade limporna svalna under en handduk, det är viktigt eftersom då behålls fuktigheten inuti!




Helgens ögonblick blir en bild på min oas i huset nämligen mitt kök! KÄRLEK!



/Helena








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar