söndag 14 december 2014

TOFFIFEE

3:E ADVENT!
Det har en viss charm det där med att tända ett nytt ljus på adventsljustaken varje helg i december. Jag är en sån person som oftast gör listor på vad jag ska göra och jag älskar att bocka av dem! Det känns lite så just nu, du tänder ett ljus och bockar av en vecka till jul! HÄRLIGT!

Man borde ju ha värsta julkänslan just nu men efter gårdagens trädgårdsröj härhemma, så kliar det i mina trädgårdsfingrar!  Vi har ju inte fått snö och minusgrader här så varför inte pilla i trädgården då?! Måste erkänna att det kändes riktigt kul att få gräva och även skörda igen! Saknar det så mycket! jag ville inte att tiden skulle ta slut! Men nu är det mindre än en månad till jag börjar att fröså igen....!

Vem älskar inte Toffifee? Det godiset har ju funnits med hela min uppväxt! Så därför kändes det extra lyxigt att få göra dem själv, och det smakade faktiskt toffifee!


TOFFIFEE
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
ca 30 hasselnötter

Garnering
100 g nougat
50 g mörk choklad, smält

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i en het torr stekpanna. Nötterna är färdiga när de börjar att knäppa.



 Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.



Koka upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt röran sjuda till 120 grader, använd en termometer. Rör om hela tiden!



Häll kolasmeten i små aluminiumformar eller i en silikonform. Fyll ungefär 2/3 delar.




 Lägg en nöt i varje.




 Ställ formarna i kylen en liten stund för att stelna.

Smält nougaten över ett vattenbad och häll smeten i en sprits (eller plastpåse) och spritsa ut nougat i varje. 




Låt dem stelna i kylen ytterligare en liten stund. 

Hacka chokladen och värm den i mikron i intervaller, 3*25 sekunder och rör om hela tiden. Fortsätt tills chokladen har smält helt. Lämna inte chokladen själv, den kan lätt brännas!

Häll chokladen i en sprits och spritsa på nougaten en boll i önskad storlek. Ställ den i kylen igen för att stelna.



Du kan använda dig av en vanlig påse till spritsningen också! Klipp bara bort ena hörnet!






Jag grubblade säkert halva dagen igår på vad mitt luciafika skulle bli! Sen hittade jag ett recept på nåt som jag inte har gjort på jättelänge! Nämligen Petit-chouer! Såklart vi måste ha en julinspirerad fyllning så det blev en med lingon i sig! Tack vare de andra ingredienserna så blev inte lingonsmaken för stark!

Detta är ett bakverk som är lite lurigt att göra men blir det bra så blir det bra och så gott! Lyxkänsla på fikat!

Smetens konsistens påminner om messmör så är det inte det när du ska spritsa den så kommer den bara att rinna ut!



PETIT-CHOUER MED LINGON I KOLAGRÄDDE
75 g smör
1 tsk strösocker
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl vetemjöl
2 ekologiska ägg
 äggvita

Fyllning
2 dl vispgrädde
1 dl flor råsocker 
1 del kesella
1 tsk vaniljsocker
100 g (2 dl) lingon

Garnering
florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klicka ner smöret i en kastrull tillsammans med vatten och strösocker. 




Koka upp det hela under omrörning. Rör snabbt ner vetemjölet med en träslev och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanterna och blir en boll.

Ta kastrullen från plattan och häll smeten i en bunke. 

Vispa med elvisp till smeten har svalnat något. Vispa ner ett ägg i taget och sist äggvitan. Vispa i ytterligare några minuter, ca 3 minuter. 




Fyll en spritspåse med smeten. 




Spritsa ut små bollar, håll lite avstånd på bollarna då de sväller lite när de gräddas i ugnen. 



Rinner degen ut på plåten och blir en enda sörja så får du tyvärr börja om! 

Grädda i 10 minuter, sänk sedan ugnen till 175 grader och grädda i ytterligare 15-20 minuter. Bakelsen ska få en gyllenbrun färg! 




Låt dem svalna helt och hållet på ett galler innan du fyller den med fyllningen.

Fyllning - Vispa grädden tillsammans med flor rörsocker till en fast skum. Blanda i kesella och vaniljsocker. 



Rör i lingonen.




 Klipp upp kanten på ena sidan och fyll dem med fyllningen. Använd gärna en sprits eller en påse så att blir det finare!

Pudra över florsocker innan du serverar dem!





Mina sista sommarblommor slängdes i går bla. curryetternell och pelargoner! Snart syns vi igen!




Jag skördade som sagt var lite fina rödbetor igår till kvällens middag MEN vissa var lite väl stora för att användas!


Så här i juletider; Ta det lugnt, stressen räcker till oss alla, det ska var kul också!

/Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar